Vrijwilligers zijn onbetaalbaar en onmisbaar bij de organisatie van evenementen. Daar weten ze bij SportSupport – dat gelukkig over een ploeg toegewijde vrijwilligers beschikt – alles van. Maar SportSupport kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Twee vrijwilligers vertellen wat het zo bijzonder maakt om te helpen bij verschillende evenementen.

Patrick Bellaart is een van die trouwe volontairs. “Zo’n zeven jaar geleden hadden wij bij de avondvierdaagse in Velserbroek dringend behoefte aan vrijwilligers. Ik kwam een medewerker van SportSupport tegen en we besloten onze krachten te bundelen: als jij mij helpt, ga ik kijken wat ik voor jou kan doen”, vertelt de 32-jarige Haarlemmer lachend. “SportSupport is een leuke organisatie, jong van geest met fijne medewerkers. Je wordt erbij betrokken en je wordt gewaardeerd.”

Een van die andere toegewijde vrijwilligers is Dorinda Koster. “Ik ben al zo’n twaalf jaar betrokken bij SportSupport. Meestal sta ik bij de finish om medailles en water uit te delen. In de week ervoor help ik met het inpakken van de startbewijzen en het klaarmaken en uitdelen van de enveloppen. Het is een gezellige, hechte groep mensen, waarvan de meesten wel wat ouder zijn. Het begint ieder jaar met de nieuwjaarsborrel. Dan zie je elkaar weer en kun je je opgeven voor de evenementen waar je aan mee wilt werken. Ik heb zelf twee versleten knieën en mag meer niet hardlopen. Maar ik vind zo’n happening zo leuk. Toen ik een advertentie zag waarin vrijwilligers werden gevraagd, heb ik gereageerd en nu kan ik er toch bij zijn.”

Patrick wordt bij hardloopwedstrijden met name ingezet als verkeersregelaar. “Samen met Remco de Gier, mijn vaste maatje, probeer ik bij zoveel mogelijk evenementen aanwezig te zijn. Alleen bij de Vitaminstore Halve van Haarlem lukt dat meestal niet, omdat ik ieder jaar op de dag ervoor mijn verjaardag vier. Veel lopen zijn op zondagochtend en het is vrijwel altijd goed weer. Dat maakt het fijn om je in het weekend even nuttig te maken. De lopers kunnen veilig hun kilometers afleggen, terwijl jij lekker buiten bent met enthousiaste collega’s en er leuke interactie is met de omstanders. Ook de bedankjes van de vaak wat meer ervaren lopers zijn fijn, even een hand opsteken of dank je wel roepen.”

Niet alle verkeersdeelnemers zijn blij als ze geconfronteerd worden met een wegafzetting of omleiding. “Dat geeft inderdaad weleens spanning. Mensen reageren soms geïrriteerd, maar wij zijn altijd bereid in gesprek te gaan met ze. Vaak begrijpen ze dan de noodzaak wel; het oponthoud duurt meestal maximaal tien minuten, dus dat is te overzien”, vertelt Patrick. “Daarentegen is het onderweg ook vaak heel gezellig. Bij de Heemstede Loop staan Remco en ik altijd bij de molen. Molenaar Rob Hinze komt ieder jaar eerst een praatje maken, loopt dan mee bij de vijf kilometer en komt vervolgens met zijn accordeon de sfeer verhogen. Toch vind ik de Grachtenloop qua sfeer het leukste evenement. Een mooie zomeravond en dan hardlopen door hartje Haarlem; dat is een unieke combinatie.”

Dorinda vindt de Halve van Haarlem het leukste evenement. “Die hele volle Grote Markt, met al die lopers, kinderen en toeschouwers en steeds meer deelnemers van buiten de regio, zelfs landelijk. Ik geniet er ieder jaar weer van. De ZorgSpecialist Grachtenloop is ook heel charmant. En vergeet de Heemstede Loop niet. Soms maak je ook wel andere dingen van dichtbij mee. Maar meestal zijn de lopers bij de finish alleen maar blij dat ze er zijn en dat wij daar staan.”

Er komt meer bij de organisatie van een evenement kijken dan je denkt. Dorinda: “Het allerleukste vind ik de hele ambiance er omheen. Als loper zie je niet wat voor organisatie erachter zit: alles is afgezet en wordt in banen geleid, er is heel veel geregeld omheen. Ik vind het mooi om te zien hoe alles samenvalt. Ik heb echt bewondering voor de organisatie. Het is fijn om daar als vrijwilliger deel vanuit te mogen maken. Je kunt de lopers aanmoedigen en sommigen bedanken je zelfs na afloop. Je staat er toch maar hele dag van vroeg tot laat voor de lopers.”

Na afloop is er altijd gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. “SportSupport is goed voor zijn vrijwilligers. En het is fijn om elkaar even te zien. Om het groepsgevoel nog wat te vergroten zouden we eigenlijk wat meer moeten mixen en niet bij ons eigen clubje te gaan staan. Daar zou het – al kan dat haast niet – nog leuker door worden”, knipoogt Patrick. “Er is altijd iets lekkers na afloop”, vult Dorinda aan. “Sateetjes, een wijntje, het is altijd heel gezellig.”

Beiden zijn het erover eens dat het de moeite waard is om vrijwilliger bij SportSupport te zijn. Dorinda weet het zeker: “Zolang ik in Haarlem woon, blijf ik dit werk doen. Ik zou het iedereen van harte aanraden: word vrijwilliger. Ik probeer ook altijd anderen mee te krijgen. Het is een vaste vriendenclub geworden, waarbij ik me erg thuis voel.”

“Meld je aan als vrijwilliger; bel SportSupport! Het is een leuke, betrokken organisatie met gezellige mensen. Je krijgt de kans jezelf de rol te geven die je wilt en je kunt je eigen ei kwijt. Ze gaan graag in gesprek met je over wat je elkaar kunt bieden. Er is genoeg te doen en het slagen van zo’n evenement staat of valt met vrijwilligers. Niet iedereen realiseert zich dat genoeg. Bij elk evenement ontstaat een spanningsveld; het brengt misschien wat ongemak met zich mee, maar ook veel sfeer in de stad en plezier bij lopers en publiek. Dus: hou het leuk met elkaar, sluit je aan en kom ons versterken”, besluit Patrick.