Op dinsdag 5 september is de gratis informatiebijeenkomst voor de cursus In Balans. Een cursus voor senioren die graag lang zelfstandig willen wonen en op een actieve manier hun dagelijkse bezigheden willen blijven doen.

Cokky Bentvelsen en Marijke Smit zijn 2 ervaren docenten die sinds 5 jaar deze cursus op verschillende locaties in Haarlem geven. Ze vertellen met veel enthousiasme waarom deze cursus zo belangrijk is en waarom de behoefte zo groot is. “De vergrijzing speelt natuurlijk een rol. De ouderen willen liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat is ook het beleid van de overheid. Door deze ontwikkelingen is het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk fit en gezond blijven en daar speelt deze cursus op in. Cokky: “Want je hebt een hoger risico op vallen als je ouder wordt, je gaat moeilijker bewegen”. Een valongeluk kan veel gevolgen hebben. Marijke vult aan “De cursus geeft senioren inzicht in de oorzaken van vallen. Dit gebeurt namelijk meer binnenshuis dan buiten en vaak door struikelen of evenwicht verliezen, iets wat veel deelnemers niet hadden gedacht. Het spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ blijkt dan meer dan waar.”

Praktische onderwerpen

Valpreventie is een cursus waarin senioren leren om letterlijk stevig op hun benen te staan en welke maatregelen ze kunnen nemen om vallen te voorkomen. De oorzaken van vallen worden besproken, tips en eenvoudige maatregelen worden gegeven om onveilige situaties in huis te verbeteren. Daarnaast is er voorlichting over gebruik van een rollator en wandelstok. Al deze praktische onderwerpen, en nog veel meer, komen aan bod. “En alles met een gezonde dosis humor,” aldus Marijke.

Fit en zelfverzekerd

Als iemand een keer gevallen is of bang is om te vallen, dan wordt de kans op vallen vergroot. Door de cursus krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen, ze worden sterker en hun balans verbetert, waardoor het risico op vallen vermindert. “Er ontstaat een positieve spiraal van actiever zijn en meer kunnen ondernemen. We zien bijvoorbeeld deelnemers makkelijker opstaan uit de stoel, een grotere afstand kunnen lopen, deelnemers die weer de bus durven pakken en sommigen gaan weer op de fiets. Dat is wat wij willen bereiken” aldus Cokky. “Daarnaast is het ook een gezellig samen zijn” zegt Marijke, “senioren maken nieuwe contacten met andere mensen uit de wijk.”

Theorie en praktijk

De cursus valpreventie In Balans bestaat uit 18 lessen. De eerste drie bijeenkomsten bestaan uit een combinatie van theorie en oefeningen, met ruimte voor uitwisseling van tips en trucs. Vanaf de vierde les bestaat de training uit praktische oefeningen voor verbetering van balans en spierkracht. “We krijgen na afloop altijd veel positieve reacties. Een aantal deelnemers willen zelfs de cursus nog een keer volgen” voegt Cokky toe. Marijke: “Dat is natuurlijk heel mooi maar het is ook goed dat senioren dan voor andere beweegvormen of een sport kiezen. Er is in Haarlem een uitgebreid Bewegen 50+ aanbod waar senioren een ruime keus hebben uit verschillende sporten, van bowlen tot fitness en van Meer Bewegen voor Ouderen (MBVO) tot Dansfit.

Gratis informatiebijeenkomst

De informatiebijeenkomst op dinsdag 5 september is gratis en vrijblijvend, na afloop is de inschrijving voor de cursus. De bijeenkomst is van 10.30 – 12.00 uur in gebouw De Krocht, Eemstraat 56 in Haarlem Noord. Aanmelden of voor informatie: Cokky Bentvelsen (023 – 525 58 57 | cbentvelsen@hotmail.com) of Lucia Grooff (023 – 526 03 02 | lgrooff@sportsupport.nl).
Wees er op tijd bij, er is een maximum aantal deelnemers!

18 bijeenkomsten

De cursus start op 12 september en kost voor de 18 bijeenkomsten €30, dit bedrag is inclusief boek. De kosten zijn laag gehouden om het voor zoveel mogelijk senioren toegankelijk te houden. Voor HaarlemPas houders is de cursus helemaal gratis. Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van de cursus. Meer informatie over de cursus op: sportsupport.nl

De cursus In Balans is een product van VeligheidNL. Gemeente Haarlem werkt samen met SportSupport om de senioren in Haarlem fit en vitaal te houden door onder andere het aanbieden van deze cursus. SportSupport staat voor een leven lang gezond actief en daar past deze cursus perfect bij.