Vier projectgroepen van vierdejaarsstudenten Sportkunde (voorheen Sport en Bewegen) hebben met succes subsidies aangevraagd bij de gemeente Haarlem voor projecten in opdracht van sportverenigingen in Haarlem. In totaal is hen 7.500 euro toegewezen.

Koen Huigen en zijn groep onderzochten hoe goed triathlonvereniging IZGS (In zeer Goede Staat) in de wijk ligt en hoe de vereniging zelf in elkaar steekt. Uiteindelijk gaan ze in de winter een duathlon voor de vereniging organiseren: een combinatie van zwemmen en lopen. Hier worden zowel leden als niet-leden voor uitgenodigd om deel te nemen. Daarnaast zoeken de studenten een plaatselijke sponsor voor IZGS, opdat ze zich niet meer helemaal zelf hoeven te bedruipen en de club tegelijk wat meer verbonden kan raken met de wijk. “Het restant van het totaalbedrag van 1.500 euro willen we gebruiken om vrijwilligers van de club bijvoorbeeld een trainerscertificaat te laten behalen. Ook willen we met behulp van een huisstijl met eigen logo de herkenbaarheid helpen vergroten”, aldus Koen.

De groep waar Wouter Pons deel van uitmaakt heeft zelfs 3.500 euro binnengehaald. “We waren erg verrast dat we precies het bedrag kregen waar we om gevraagd hadden!” De Turks-Nederlandse voetbalvereniging HYS bestaat al heel lang, maar kampt met een niet al te beste reputatie. Ook zou de club het Sportpark Reinaldapark moeten verlaten. Wouter: “Gelukkig heeft de club nu van de gemeente de kans gekregen om te blijven, maar dan moet de club wél acht seniorenteams hebben in 2019 (het zijn er nu vier). De club wil ook meer jeugdteams hebben, en wij kunnen daarbij iets voor ze betekenen. We willen met basisscholen gaan samenwerken en geregeld clinics organiseren. Daarnaast nodigen we de hele wijk uit voor een open dag. Dan willen we laten zien dat HYS er niet alleen voor Turkse Nederlanders uit Haarlem is, maar net zo goed voor andere Nederlanders. We hopen daarmee ook voor een positiever imago te zorgen.”

Hockey voor ouderen
‘Walking hockey’ voor ouderen bij hockeyvereniging HC Haarlem: dat is waar Gertjan Snijders en zijn teamgenoten zich op gaan richten. Voorlopig een gemeentelijke subsidie van 1.500 waard, maar ze zijn ook nog bezig met een landelijke Sportimpuls-aanvraag, samen met Sportsupport Kennemerland. “Ook andere sportclubs die gevestigd zijn aan de Vergierdeweg doen mee met deze aanvraag. Onze doelgroep bestaat nadrukkelijk uit ouderen. Deels willen we het geld inzetten voor werving van oudere leden. Op zondag staan sommige velden nog leeg. Daarnaast zijn er voor ouderen aanpassingen nodig in de materialen.”

Voetbalvereniging Geel-Wit is gelegen op openbaar terrein; iedereen mag daar dus komen. Hangjongeren zorgden al een tijd voor overlast: de velden waren kapot, er bleef troep liggen –w aaronder glasscherven – wat een onveilige situatie creëerde. Lotte Poort vertelt: “Wij willen de jongeren op een positieve manier verbinden aan de club. Bijvoorbeeld door het Geelwittoernooi openbaar te maken, met een speciaal avondprogramma voor jongeren. We hopen dat een aantal van hen daardoor lid wil worden van de club, of dat er op z’n minst meer wederzijds begrip en respect ontstaat. De gemeente kent ons hiervoor 1.000 euro subsidie toe.” Ook haar groepje is bezig met een Sportimpuls-aanvraag, omdat het wenselijk is om nog een stap verder te gaan: “De ruimte is nu erg beperkt. Het zou fijn zijn als we bijvoorbeeld een extra veld kunnen laten aanleggen.”

Sportiefste Wijk
De studenten worden bij al hun aanvragen gesteund door Sportsupport Kennemerland, dat het sportbeleid van de gemeente uitvoert. In januari 2017 vindt tijdens het jaarlijkse Sportkundecongres bij Inholland Haarlem de prijsuitreiking plaats waarbij het meest opmerkelijke en succesvolle studentenproject voor een van bovengenoemde verenigingen wordt verkozen tot ‘Sportiefste Wijk’ van Haarlem.