HAARLEM – Sinds eind juni wordt elke donderdagmiddag op de velden van Onze Gezellen Walking Football gespeeld. Dit is een door de KNVB erkende vorm van voetbal voor 60-plussers, op een klein veld, waarbij rennen en slidings maken verboden zijn en de bal niet boven heuphoogte mag komen. Het gebeurt inmiddels op meerdere plekken in het land, alleen is de doelgroep bij OG uniek voor Nederland. Het gaat om ouderen, met een beginnende vorm van dementie of Alzheimer, die nog  thuis wonen en meedoen aan de dagbesteding bij de SHDH (Stichting Hervormde Diakonale Huizen), vertelt Ingrid Glorie van SHDH: “We zijn met een groep van ongeveer tien mannen en vrouwen, voor wie het belangrijk is dat ze in beweging blijven en nieuwe prikkels ontvangen. Plezier maken staat voorop en dat lukt aardig.”

Maatschappelijke rol van sport

Ook verantwoordelijk wethouder Merijn Snoek trapt een balletje mee: “Ik vind het prachtig om te zien wat er na de grote bezuinigingen van een aantal jaren geleden met de beschikbare middelen toch aan nieuwe initiatieven is ontstaan. Het gaat namelijk niet alleen om topsport, maar om verbinden en het scheppen van win-win situaties. Zo is bij vereniging  DSS een project gestart om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een paar stappen op weg te helpen en Walking Football is ook een prima voorbeeld. Omdat het Nationale Sportweek is en het project nu een aantal maanden succesvol draait, vind ik dit het juiste moment om aandacht te vragen voor de maatschappelijk rol van sport.”

Oud prof voetballer

Opmerkelijke deelnemer is de 78-jarige Henk Liefhebber, die nog betaald voetbal heeft gespeeld bij RCH: “Ik was linkshalf en speelde samen met ondermeer Loek Biesbrouck, Laslo Nanai en Bram Peper. Ook haalde ik het nationale jeugdelftal. Na mijn betaalde carrière heb ik afgebouwd bij Hillegom en de verdiensten waren daar uitstekend”, grijnst hij veelbetekenend.

Iets terug doen voor de samenleving

Voor Onze Gezellen is het belangrijk om op deze manier iets terug te doen voor de samenleving zegt voorzitter Hans Rutte: “Wij stellen graag ons complex en materiaal beschikbaar en bij slecht weer kunnen ze terecht in onze sporthal.” De coaching en begeleiding wordt verzorgd door stichting SportSupport, die dit jaar twintig jaar bestaat en ondermeer projecten uitvoert in het kader van breedtesport stimulering en het sociaal domein voor gemeente Haarlem. Het is nu nog een pilot, maar het is de bedoeling om er volgend jaar mee door te gaan, weet buurtsport coach Jessica Frans: “We proberen ook ouderen te bereiken zonder geestelijke beperking, maar het is lastig om deze doelgroep in de wijken te ontsluiten.” Andere geïnteresseerde organisaties voor ouderenzorg in Haarlem kunnen zich eveneens aanmelden.

 

Door: Theo Plasschaert, journalist Haarlems Dagblad