Een sportevenement van SportSupport zonder Gerrit Ligtenberg is vrijwel ondenkbaar. ,,Ik zie mezelf meer als een verlengstuk, een regelaar en iemand die de weg weet”, vertelt de Spaarndammer in het Haarlemse honkbalstadion op een mooie zonnige vrijdagmiddag. ,,Maar ik doe het niet alleen, hoor. Sjaak en Hans zijn er ooit door mij bijgetrokken en ook zij zijn er altijd bij.” ,,Als je Gerrit ziet, zie je ons ook”, vult Hans de Nieuwe aan. ,,Bij elkaar opgeteld haal je met ons zo’n 225 jaar ervaring in huis”, lacht Sjaak Beljaards. ,,We kunnen goed met elkaar opschieten en ook met de mensen van SportSupport. Het is voor ons ouwe jongens, krentenbrood; als er wat gedaan moet worden, zijn we er.”

Voor Gerrit is het allemaal ooit begonnen met de Stichting Sportinitiatieven. ,,Ik werkte bij de gemeente Haarlem en was betrokken bij de organisatie van alle sportweken, zoals de basketbalweek, de handbalweek, de honkbalweek. Noem het maar op. Met de inmiddels overleden Jan van Riessen heb ik daar een fantastische tijd gehad. Eigenlijk heb ik alles van hem geleerd. Uiteindelijk is daar SportSupport uit voortgekomen. Ik ben blijven hangen. Inmiddels ben ik al jaren gepensioneerd en ik werk nog steeds mee, maar voel me eigenlijk geen vrijwilliger in de gebruikelijke zin van het woord. Terwijl ik dat natuurlijk wel ben. Ik ben een rommelaar en ken de weg bij de gemeente en de instanties. En mensen kennen mijn naam nog. Ik doe al zo’n beetje mijn hele leven de logistiek en veiligheid bij het Bloemencorso en Bevrijdingspop. Dat scheelt soms ook; het biedt af en toe een opening hier of daar.”

De Olympische Dag Haarlem en de Halve van Haarlem zijn favoriet wat Gerrit betreft. ,,Het enthousiasme van al die kinderen vind ik echt geweldig. Er zijn veel nieuwe projecten bij SportSupport bijgekomen. Ook maatschappelijke, maar daar bemoei ik me niet mee. Ik ben echt van de sport. Het is jammer dat al die mooie sportweken niet meer georganiseerd worden; daar hebben we in Haarlem ook niet de juiste faciliteiten voor. Misschien komt dat nog als Merijn Snoek nog een paar jaar wethouder Sport blijft; de nieuwe badmintonhal wordt prachtig.”

De samenwerking tussen het drietal is begonnen bij de Honkbalweek. ,,We kennen elkaar al jaren vanuit het honkbal. Hans en ik zijn ook al jaren vrijwilligers bij dat prachtige evenement”, vertelt Sjaak. ,,En Gerrit had mensen nodig bij de Vitaminstore Halve van Haarlem, zoals hij tegenwoordig heet”, vult Hans aan. Inmiddels zorgen Sjaak en Hans al zo’n tien jaar – soms met de mannen van SRO – voor de op- en afbouw van het parcours. Ze regelen het verkeer op bepaalde punten en zorgen voor het ophangen van reclamedoeken, kramen en hekken. ,,De samenwerking met SportSupport is altijd goed. Soms gaan we even bij ze langs voor een bakkie koffie”, aldus Hans. ,,Of een biertje na afloop. Ik kan het iedereen aanraden zich aan te melden als vrijwilliger. ,,En als we geen andere verplichtingen hebben, zijn we ook van de partij bij de jaarlijkse barbecue en de nieuwjaarsborrel”, vult Sjaak aan. ,,Je wordt daar gewaardeerd als vrijwilliger. Het is misschien wel tijd dat SportSupport de groep gaat aanvullen met jongere vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd neemt toch toe en met het oog op de toekomst is het fijn als de aanwezige kennis gedeeld wordt. Je weet maar nooit. Een vrijwilliger vraagt niet veel meer dan wat waardering en een aai over z’n bol. Voor een shirtje, een hapje en een drankje staan ze voor je klaar.”

,,Ik doe veel vrijwilligerswerk en ik vind het heel belangrijk. Maar het moet wel met hart en ziel gebeuren en voor honderd procent. Niet eenmalig, maar voor langere tijd. Het mag niet vrijblijvend worden”, vindt Gerrit. ,,Dat vinden wij ook, maar als Gerrit ermee ophoudt, stoppen wij er ook mee”, zeggen Hans en Sjaak eensgezind. ,,Zo’n vaart zal het niet lopen. Zolang we gezond en fit zijn, we het leuk vinden èn we gevraagd worden, blijven wij ons inzetten voor SportSupport”, lacht Gerrit geruststellend.