Het is de saamhorigheid, het gevoel met elkaar iets moois neer te zetten

Wanneer je denkt aan smaakmakende hardloopevenementen in Haarlem, denk je al snel aan SportSupport. En aan de vele vrijwilligers die zich – vaak al jaren – betrokken voelen bij bijvoorbeeld ‘hun’ Grachtenloop of Halve van Haarlem. Wat bindt ze?

De 27-jarige Milanne Teunissen (Coördinator Evenementen) en de 39-jarige Stefan Schilder, (Senior Coördinator Evenementen) bij SportSupport, weten dat wel. “Het is de saamhorigheid, het gevoel met elkaar iets moois neer te zetten. Je werkt mee aan iets dat de stad op de kaart zet en je bent trots op het eindresultaat”, denkt Stefan. “Wij zijn de gezelligste vrijwilligersclub van Haarlem en omgeving. Het is een hechte groep, bestaande uit ongeveer honderd mensen. Sommigen maken daar al 35 jaar deel vanuit. Inmiddels zijn er mooie vriendschappen uit ontstaan. Ze vinden elkaar en doen leuke dingen en daar is SportSupport ooit de verbindende factor in geweest”, vult Milanne aan.

De inzet van vrijwilligers is onmisbaar en onbetaalbaar voor SportSupport. Stefan: “Zonder vrijwilligers is er geen evenement. Dan kunnen wij niets organiseren. We doen het echt samen en versterken elkaar. Zij wijzen ons op dingen waar wij niet aan gedacht hebben of denken mee over oplossingen. De beleving van de vrijwilligers is voor ons heel belangrijk. Of dat nou in de voorbereiding is of op de dag zelf. We leren iedere keer weer van hun ervaring en zijn daardoor in vele opzichten afhankelijk van ze.” “Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de samenleving. Ik doe het zelf ook bij de tennisclub waar ik lid van ben”, vertelt Milanne. “Het lijkt soms zelfs op werken. Maar het gevoel dat je iets terug kunt doen is fijn. Ik heb ook gemerkt hoe leuk het is als je als vrijwilliger bedankt wordt voor je inzet. Je komt bij een borrel iedereen tegen, ook degenen die je anders niet zo vaak ziet. Superleuk.”

SportSupport schat zijn volontaires op waarde. Milanne: “In januari organiseren wij jaarlijks de nieuwjaarsborrel en in de zomer de vrijwilligersbarbecue, die altijd druk bezocht worden. En we proberen door de samenwerking met bedrijven ook iets extra’s te regelen, een mooi shirt of een attentie. We proberen de mensen zoveel mogelijk in te delen op dezelfde plek als andere jaren, maar natuurlijk is het ook mogelijk om iets heel anders te gaan doen als je dat wilt. Er gebeurt zoveel achter de schermen wat je als deelnemer niet weet. In de voorbereiding, de opbouw, het parcours, tijdens het evenement achteraf, noem maar op. Onderweg zijn de verkeersregelaars en de parcoursbegeleiders heel belangrijk. Vlak voor de start wordt de route op de fiets gecontroleerd en als niet alle posten bemand zijn, wordt er niet gestart.” Stefan: “Dat tekent meteen de noodzaak van vrijwilligers. Je kunt afslagen niet afzetten met een lint of een hek, want die worden weggehaald. Wat af en toe een dubbel gevoel geeft is dat met name verkeersregelaars weleens onheus bejegend worden onderweg door mensen die hun doorgaande route geblokkeerd zien. Bij de grote evenementen brengen we eigenlijk de hele stad in beweging. Naast de deelnemers ook door het publiek langs het parcours, de winkels, de omwonenden. In zekere zin ‘blokkeren’ we de stad, maar als je dan ziet wat zo’n dag los maakt op social media dan worden we daar heel blij en trots van. We kleden de stad namelijk ook aan en voegen iets moois toe.”

Ondanks dat het verloop onder de vrijwilligers niet groot is, denkt SportSupport toch aan de toekomst. “Hoe jammer ook, als we reëel zijn gaan toch voor sommigen de jaren tellen. We moeten er rekening mee houden dat mensen misschien hun inzet terug gaan brengen of er uiteindelijk mee willen stoppen. Om hun jarenlange ervaring niet verloren te laten gaan, willen we graag dat onze mensen hun opvolgers op kunnen leiden. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. En waarom je dan voor SportSupport zou kiezen, lijkt ons duidelijk”, lacht het tweetal. “Het is een leuk bedrijf met een hechte club collega’s. Er heerst een goede werksfeer. We organiseren verschillende evenementen. Vaak wel gericht op hardlopen, maar met een andere insteek en weg ernaartoe. Maar voor allemaal geldt dat na afloop het goede gevoel overheerst. De deelnemers komen met een grote lach op hun gezicht over de finish en zijn trots op en blij met hun eigen overwinning. En daar hebben wij mooi aan bij kunnen dragen.”

“Iedereen heeft zo zijn eigen overwegingen om als vrijwilliger aan de gang te gaan. Dat is ook bij ons zo. We hebben bijvoorbeeld iemand die altijd zelf heeft hardgelopen, maar dat niet meer kan door een blessure. Zij blijft op deze manier betrokken en voelt nog steeds de beleving. Een andere vrijwilliger – uit het oosten van het land – verblijft in de zomerperiode altijd op een camping in de buurt. Hij helpt dan graag mee als verkeersregelaar bij de Letterenloop en de Grachtenloop, terwijl zijn echtgenote meeloopt. Mensen die tussen twee banen inzitten, gebruiken SportSupport om hun netwerk uit te breiden of om werkervaring op een ander vlak op te doen. Alles is mogelijk. Wil je ons komen versterken? Meld je dan aan via vrijwilligers@sportsupport.nl. We nodigen je vervolgens uit voor een kop koffie om kennis te maken. Dan vertellen we alles over SportSupport, de evenementen en de taken die er zijn en bekijken we de mogelijkheden. We koppelen je aan een groepje andere vrijwilligers en zo rol je er vanzelf in. Zelfs al kun je maar een uur per jaar bijspringen, je bent van harte welkom.”