13+ en verveeld? Dat is in Hillegom niet nodig deze zomer. In samenwerking met Welzijnskwartier en het Fioretti College organiseert Team Hillegom in Beweging (SportSupport) twee grote zaalvoetbaltoernooien, een toffe Demo Dag en de Sportinstuif. “We willen de boel activeren” zegt Paul de Bree van Hillegom in Beweging, “door te laten zien hoe leuk het is om samen actief te zijn.”

Vanwege corona waren de gebruikelijke activiteiten als sport, cultuur en sociale bijeenkomsten niet of nauwelijks meer mogelijk. Dat heeft geleid tot een toenemende overlast in de openbare ruimte, doordat jongeren zich vervelen en samenscholen op straat. Bovendien bestaat er zorg over de invloed van de vrijheidsbeperkende maatregelen op de fysieke en mentale gezondheid van deze groep. De overheid spoort gemeenten dan ook aan meer aandacht te hebben voor jongerenactiviteiten.

Paul de Bree: “Vooral de jeugd vanaf 13 jaar lijkt zich te vervelen. Zij hangen doelloos op straat of zitten eindeloos onderuitgezakt op zolder te gamen. Daarom zetten wij vol in op deze leeftijdsgroep, om ze te verleiden om mee te doen en hopelijk weer te gaan sporten. Omdat deze doelgroep voor ons redelijk nieuw is en wat moeilijker te bereiken, hebben we contact gezocht met het Fioretti College. Zo verloopt de promotie voor onze activiteiten nu via influencers: schoolgaande kids van precies die leeftijd, die zelf het nieuws verspreiden op een positieve manier.”

Sportieve zomeractiviteiten

Op woensdag 21 juli is er de ‘Hillegomse Voetbal Cup’, een zaalvoetbaltoernooi in Sporthal De Vosse, vanaf 20.00 uur. Deelnemende teams worden verzameld via het Welzijnskwartier en het Fioretti College. En omdat voetbal in Hillegom zo razendpopulair is, volgt er een tweede toernooi in augustus. Eind augustus vindt ook de Sportinstuif plaats. Hier kunnen kinderen van 4 tot 17 jaar kennismaken met het aanbod van de Hillegomse sportverenigingen, zoals handbal, basketbal, voetbal, turnen, dansen en knutselen. En in de tweede week van het nieuwe schooljaar ten slotte wordt de Demo Dag gehouden. Een groots ‘show off’-event op het schoolplein van het Fioretti College, met demonstraties van bijvoorbeeld free style voetballers en kickboks-professionals. Verder is er bootcamp en een dj-booth.

Paul: “Corona maakte het leven van jongeren een tijd lang heel onpersoonlijk, waardoor ze hartstikke in zichzelf gekeerd raakten. Juist daarom is het nu zo belangrijk om de sociale omgang weer op gang te brengen. Samen het veld op! Dat is om meerdere redenen goed voor je.”