Op 12 december worden tijdens de Huldiging Sportkampioenen de Haarlemse sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, coach en vrijwilliger van het jaar 2017 gekozen. Tot 31 oktober kunnen sporters genomineerd worden via https://sportsupport.nl/topsportgala/. Wat betekent zo’n verkiezing voor een sporter?

,,Uitgeroepen worden tot coach van het jaar? Ik vond het waanzinnig! Ik ben redelijk goed gebekt, maar stond echt met mijn mond vol tanden. De rillingen liepen over mijn rug.” René Oerlemans, sportcoach van het jaar 2016, kijkt nog steeds met veel plezier terug naar dat moment op 13 december vorig jaar in het Haarlemse stadhuis.

,,Elke waardering die je krijgt binnen je sport is superbelangrijk. Of dat nou van de bond is, van de gemeente of een andere organisatie, zo een pluim bevestigt dat je het als sporter goed doet. En dat geldt niet alleen voor diegenen die gekozen worden, alleen het feit dat je genomineerd wordt is al fantastisch. Hoe langer die lijst met nominaties is, hoe beter.  Dat zegt veel over de sportbeleving in een stad, bij verenigingen, publiek en bij de gemeente. Op dit moment kent de gemeente Haarlem zes kernsporten, dat worden er volgend jaar wellicht een paar meer, maar ik hoop echt dat Haarlem in 2025 met minstens twintig kernsporten weer die echte sportstad zal zijn, die het ooit is geweest.”

Oerlemans, al meer dan 35 jaar karatetrainer bij Kenamju, is afgelopen weekend door de Nederlandse karate-do bond op basis van zijn staat van dienst gepromoveerd van de derde naar de vijfde Dan. ,,Een enorme eer. Ik ben nooit een super-Danjager geweest, maar ook dit betekent voor mij een grote waardering. Ik hou me daar eigenlijk nooit zo mee bezig. Het gaat mij op de sporters, zij zijn mijn inspiratiebron.  Sport is passie. Dat geldt voor iedereen die serieus met zijn sport bezig is en dat geldt ook voor coaches. Mijn sporters zijn mijn doel, ik wil daar het maximale uit proberen te halen, want zij moeten naar de top. Het is een wisselwerking tussen sporters en coach, waarbij ik aangeef wat de mogelijkheden zijn en waarin zij meegaan. Maar zij zullen het moeten doen.”

Meer over de Huldiging Sportkampioenen? Klik hier.

Foto’s: gemaakt door Onno Hulshof