De succesformule van de lokale Diabetes Challenge

By 18 jul 2024Nieuws

In mei gaat de Nationale Diabetes Challenge (NDC) weer van start. Het landelijke initiatief van de Bas van de Goor Foundation, dat mensen uitnodigt om samen te gaan wandelen en op die manier aan hun leefstijl en gezondheid te werken. Overal in het land lopen deelnemersgroepen twintig weken lang één keer per week langs mooie routes in de eigen omgeving. Begeleid door enthousiaste sport-, zorg- en welzijnsprofessionals en vrijwilligers. SportSupport Kennemerland is kartrekker van de Diabetes Challenges in de gemeenten Haarlem, Velsen, Lisse en Hillegom.

“In maar liefst vier verschillende regio’s coördineren of organiseren we een NDC”, zegt Cora Zijlstra, van SportSupport. “Steeds in een andere constructie, maar het is altijd de samenwerking met partners die het zo succesvol maakt. Onze kracht is om al die partijen bij elkaar te brengen, te verbinden.”

Stap voor stap in beweging

Lucia Grooff is werkzaam voor SportSupport in Haarlem: “We zijn vijf jaar geleden met de NDC begonnen in Haarlem, van daaruit breiden we steeds verder uit. Het is zo’n waardevolle beweeginterventie voor mensen met én zonder diabetes. Je verliest gewicht, zit lekkerder in je vel en je doet nieuwe contacten op. Dat geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Vorig jaar werkten we voor het eerst samen met Atletiekvereniging Haarlem en uit die samenwerking is Fitwalk voortgekomen: wekelijks wandelen op de baan afgewisseld met leuke oefeningen. Op die manier sluit de NDC dus prachtig aan bij onze opdracht vanuit de gemeente, door inwoners in beweging te brengen en houden, samenwerkingen te initiëren, evenementen te organiseren en zodoende te faciliteren.” De ‘Haarlemse’ NDC 2023 start dit jaar zowel vanuit Haarlem-Noord als vanuit wijkcentrum de Ringvaart in Schalkwijk.

Eerstelijnszorg

Dat voor de lokale NDC het contact met de eerstelijnszorg superbelangrijk is, weet inmiddels ook Jordy van Zaanen, actief voor SportSupport in Velsen. “Vorig jaar organiseerden we de challenge voor het eerst in Velsen. Daar ligt de focus van SportSupport normaalgesproken op de jeugd, waardoor we deze volwassen wandeldoelgroep nog niet goed in het vizier hadden. We hebben dan ook direct de samenwerking opgezocht met de huisartsen, praktijkbegeleiders en fysiotherapeuten binnen Gezondheidscentrum Velserbroek. Zij waren razend enthousiast. Niet alleen droegen zij veel deelnemers aan, maar ze liepen ook zelf mee, verzorgden de warming-up, etc. Dit heeft mijn eigen netwerk enorm vergroot! Het allermooiste vind ik echter dat we mensen aan het wandelen hebben gekregen die dat uit zichzelf nooit hadden gedaan.”

Duurzame partnerships

Cora benadrukt dat veel van de partnerships die uit dit project voortkomen – denk aan sportclub en fysiotherapeut – ook daarna blijven voortbestaan. “Wel verschilt de aard van de samenwerking per gemeente. Zo zijn in Hillegom zorg-, sport- en welzijnspartijen al langer verenigd in gezondheidsbeweging Healthy Hillegom, terwijl in Lisse het Wijksamenwerkingsverband weer onmisbaar is voor het aanhaken van huisarts en praktijkondersteuner. En in beide gemeenten konden we rekenen op fantastische ‘supervrijwilligers’, die met hun onstuitbare energie iedereen meekrijgen.”

Vervolgstappen

Samen wandelen is laagdrempelig, gezond en je leert veel nieuwe mensen kennen, vat Leonie Verstegen van SportSupport het samen. “Wandelend praat je makkelijker en zo ontdek je wellicht dat jij niet de enige bent met een bepaalde problematiek, bijvoorbeeld eenzaamheid. Normaal komen alle wandelgroepen ter afsluiting naar hét grote eindfestijn, maar dat was vorig jaar helemaal in Arnhem. Daarom hebben we zelf vier eigen leuke slotfeestjes georganiseerd. Het is erg belangrijk om die twintig weken mooi met elkaar af te sluiten, met fijne gesprekken, een bedankje voor de vrijwilligers en vooral met de vraag: ‘Hoe nu verder?’ Want natuurlijk wil je dat de deelnemers zo’n plezier in het wandelen hebben gekregen, dat ze het blijven doen. Hopelijk is de NDC de opmars naar een gezonde, gezellige en blijvende gedragsverandering.”

Meedoen?

Enthousiast geworden om mee te lopen? Of meer weten over de mogelijkheden in jouw regio? Neem dan contact op met ons via info@sportsupport.nl of 023-5260302. Direct aanmelden voor onze wandelgroepen doe je via de website van de Nationale Diabetes Challenge. Klik hiervoor op onderstaande button Aanmelden Nationale Diabetes Challenge en zoek de wandelgroep in jouw gemeente op.

Aanmelden Nationale Diabetes Challenge