Leontine: vrijwilliger met een passie voor hardlopen

Leontine Dieben (64 jaar) is al jaren één van de vaste vrijwilligers voor de Teva Halve van Haarlem. Als het aan haar ligt gaat ze voorlopig  nog niet stoppen als vrijwilliger, want haar passie blijft bij het hardlopen en hoe mooi is het om op deze manier betrokken te blijven bij verschillende evenementen.

“Toen ik zelf gestopt was met hardlopen wilde ik graag aan de kant van de organisatie meehelpen, de andere kant van de medaille om het in hardlooptermen te houden” begint Leontine met een grote glimlach te vertellen. “Ik ben jarenlang actief geweest met softbal en daarna als geintje, met een groep, meegedaan aan de Pierloop Velsen. En van het een kwam het ander voordat ik het wist deed ik mee aan veel verschillende hardloopevenementen. Ik heb de Halve van Haarlem zo’n 12x meegedaan. Een super leuke en gezellige loop in de regio. Met de Velsertunnel Run heb ik mijn hardloop carrière geëindigd en ben me toen volledig gaan concentreren op het vrijwilligerswerk naast mijn fulltime baan.”

Vrijwilligers worden ingezet op veel verschillende posten tijdens een evenement. Denk bijvoorbeeld aan de uitgifte van de startnummers, het bemannen van de verzorgingsposten, het verkeer regelen, het uitdelen van de medailles en natuurlijk de opbouw van de start en finish en noem maar op. Zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. “Ik heb veel verschillende werkzaamheden gedaan. Bijvoorbeeld kinderen schminken, grappig om al die blije geschminkte smoeltjes te zien. Maar ook het medailles uitdelen is altijd erg leuk. Deelnemers hebben net een prachtige prestatie geleverd dus het moment dat je dan de medaille omgehangen krijgt, dat is het moment van waardering en mag je echt trots zijn. Want hardlopen kan echt iedereen op zijn eigen niveau doen, het maakt niet uit hoe lang je erover gedaan hebt, jij hebt zelf de prestatie geleverd. Dat is zo mooi aan hardlopen.”

“Als Haarlemmer is meedoen aan de Teva Halve van Haarlem een thuiswedstrijd. Je komt langs veel bekende plekjes en vaak staan er veel bekenden langs de weg.” Maar ook als niet Haarlemmer is het gaaf om mee te doen omdat het parcours echt prachtig en afwisselend is. Zeker bij de halve marathon deze gaat door de Kennemerduinen langs de Zeeweg weer terug. Maar de route op de 5 en 10 km zijn zeker ook het lopen waard. Als vrijwilliger wil je er iets moois van maken voor iedereen. Zorgen dat deelnemers tevreden zijn en met een goed gevoel naar huis gaan. Naast alle medailles die ik thuis heb hangen en allemaal met een trots gevoel verdiend heb ben ik net zo trots als vrijwilliger dat wij met elkaar weer een geslaagd evenement neergezet hebben.”