Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Nicky Brouwer. Zij is buurtsportcoach in IJmuiden en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor een gezonde lunch. Hoe kijkt de buurtsportcoach hier tegenaan.    Gezonde lunch

Geen lege batterij met een gezonde lunch!  (door: Nicky Brouwer / foto’s: Pixabay)

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Dat betekend dat de kids weer van alles moeten leren; rekenen, taal, geschiedenis en ook bewegen! Dus vergeet het lekker buitenspelen niet. Om voldoende energie voor al deze activiteiten te hebben is een gezonde lunch belangrijk. Maar waarom is dat belangrijk en wat maakt een lunch gezond?

Waarom is een lunch belangrijk?
Een telefoon werkt niet met een lege batterij, dat weet iedereen en vinden we heel gewoon. Eigenlijk werkt je lichaam precies hetzelfde. In de ochtend laad je je batterij op met een ontbijt. Maar tijdens het rekenen en buitenspelen loopt je batterij leeg. De lunch is hét moment om je batterij weer op te laden. Deze energie heb je nodig om ook in de middag energiek op te pakken en goed op te letten tijdens de les en daarna nog te sporten en te spelen!

Wat maakt een lunch gezond?
Lunchen doen we elke dag, maar hoe doe je dit zo gezond mogelijk? Allereerst is brood een goede basis. In graanproducten en fruit zitten vezels, vooral in volkorenbrood! Hoe weet je of een brood volkoren is? Dit staat letterlijk op de verpakking! Dus kies voor de volkoren producten.

broodjes

Wat smeer je op je brood? Halvarine is een goede basis omdat het goede vetten, vetzuren en bepaalde vitamines bevat. Pas hier alleen wel mee op want overdaad schaad! In halvarine zitten relatief veel calorieën. Daarnaast is mager vlees (gebraden kipfilet of beenham) of 20+ kaas een gezonde keuze. Maak het af met een plakje komkommer, sla of tomaat en dat wordt smullen! Naast een broodje is een stuk fruit of groente ook altijd een goed idee.

Wil je nu een keer wat anders dan een broodje? Kies dan voor een wrap of voor een maaltijd salade. Let erop dat kant en klare maaltijdsalades vaak helemaal niet zo gezond zijn als dat je denkt. Bij deze salades zit vaak een ongezonde saus, en dat is zonde omdat je zo goed je best doet om gezond te eten.

Hoe doet de buurtsportcoach dit?
Als buurtsportcoach ben ik vaak erg actief bezig. Om ervoor te zorgen dat ik aan het einde van de dag niet met een lege batterij zit neem ik mijn lunch mee naar mijn werk. Vaak maak ik mijn lunch de avond van tevoren, dan heb ik ‘s ochtends tijd voor andere dingen.

Mijn favoriete lunch is een broodje met humus of een gevulde wrap. Daarnaast vind ik het lekker om tussen de middag een salade te eten die ik de avond ervoor gemaakt heb. Om jullie een idee te geven van mijn gezonde lunch heb ik hieronder een aantal simpele recepten uitgeschreven!

Eet smakelijk!

Klik hier voor de recepten.