HEEMSTEDE – ,,Misschien dat ik nu wel op reddingszwemmen ga en niet meer op voetbal”, vertelt Ibrahim (11). Ibrahim zit op de Valkenburgschool in Heemstede en is een van de zevenhonderd kinderen die maandag meededen aan de sportdag.

Bryce (10) van de Voorwegschool blijft liever op turnen en schaatsen, maar vindt het interessant om reddingszwemmen een keer te proberen. „Als ik in het water val, weet ik nu hoe ik mezelf moet redden. En ook hoe ik anderen moet redden. Ik vind het echt leuk om dit een keer te doen!”

Kennis maken
Reddingszwemmen is misschien niet zo’n voor de hand liggende sport. Het idee van Sport Support, de organisatie die de sportdag hield, was dan ook dat de kinderen kennis zouden maken met verschillende sporten.

De clinic reddingszwemmen werd gegeven door vrijwilligers van de Reddingsbrigade Heemstede. De brigade geeft normaal gesproken iedere woensdag en zaterdag les aan kinderen vanaf 6 jaar oud.

De kinderen konden zich van te voren opgeven voor sporten die ze graag wilden proberen. Er werd de kinderen gevraagd zich vooral op te geven voor een sport die ze niet kenden of nog nooit hadden gedaan. De kinderen konden kiezen uit meer dan vijftien verschillende sporten, van hockey tot skateboarden.

Stoppen
Volgens Tim Joon van Sport Support is het belangrijk dat kinderen op de leeftijd kennis maken met sporten die ze nog niet kennen. „We zien dat kinderen die op de middelbare school zitten vaak stoppen met hun sport. Dat heeft er meestal mee te maken dat het de sport was waar ze op jongere leeftijd door hun ouders op werden gedaan.’’

,,Maar op de middelbare school willen ze het dan niet meer. Door de kinderen nu alvast te laten zien wat voor sporten er nog meer zijn, hopen we dat de kinderen als ze op de middelbare school zitten niet helemaal stoppen met sporten. Maar naar een andere sportclub gaan.”

Wat Tim Joon betreft gaat het goed met het aantal kinderen in Heemstede dat sport. Volgens hem zit meer dan 90 procent van de basisschoolkinderen op een vereniging.

De sportdag vond plaats bij Sportplaza Groenendaal en bijna alle omliggende velden.

Er was ook wel veel ruimte nodig, want de groepen 7 en 8 van alle tien de basisscholen in Heemstede deden mee.

Juf Hanne Verleun van groep 7 van basisschool de Evenaar is blij met de sportdag, waaraan de school al jaren meedoet. „De organisatie is goed en de kinderen zijn enthousiast. Voor mij als juf is het ook prettig. De dag wordt geheel begeleid door studenten van InHolland, dus ik heb een rustige dag vandaag.”

Bron: Haarlems Dagblad
Door Nadieh Bindelsstadsredactie@haarlemsdagblads.nl – 26-9-2016, 19:00

heemstede-sportdag