Hartekamp in beweging (HIB) is de nieuwste wekelijkse ‘sportclub’ van de Hartekamp Groep. Bedoeld voor iedereen met een verstandelijke beperking, om samen te bewegen en actief te zijn. Het initiatief vindt plaats in samenwerking met SportSupport Kennemerland en wordt gefinancierd vanuit het Sport- en Preventieakkoord Heemstede.

Voorop staan plezier maken en het ontdekken van verschillende manieren van bewegen, aldus Wilma Onderwater, coördinator Vrije tijd en Vrijwilligers bij de Hartekamp Groep. “Door het aanbieden van verschillende sportvormen ontdekken we met elkaar wat iedereen leuk vindt en kan. Daarom staat er ook elke week iets anders op het programma, zoals kickbal, knotshockey, voetbal of frisbeeën. Uiteindelijk is het de bedoeling dat HIB echt een club wordt waarvan mensen lid worden, zodat je weet wie er komen en welke behoefte zij hebben.”

Ontmoeten en recreëren

Misschien wel belangrijker dan het bewegen zelf vindt Wilma het contact met anderen. “Dat praatje met een ‘medesporter’, een vrijwilliger of met de begeleider van iemand anders maakt de beleefwereld van de cliënten net even wat groter. In die zin brengen we ontmoeten en recreëren hier prachtig bij elkaar.” Omdat sommige cliënten een beetje hulp nodig hebben bij het bewegen, moet er familie mee en voldoende begeleiding aanwezig zijn. Maar daarvoor zijn er nog wel vrijwilligers nodig, benadrukt Wilma. “Eigenlijk zijn we op zoek naar iedereen die het leuk vindt om actief bezig te zijn. Deelnemers, 1-op-1 sportmaatjes, vrijwilligers die meehelpen in het spel, én toeschouwers. Sowieso is het goed dat er wat meer gebeurt op deze locatie, want het lijkt soms wat afgesloten terwijl juist iedereen welkom is om hier langs te komen.”

Iedereen kan meedoen

Ook buurtsportcoach Inge Rijnders is enthousiast. Vanuit SportSupport helpt zij met het opstarten, bereidt wekelijks een activiteit voor en zorgt dat er materiaal klaarligt. Met het idee dat de sportclub na een jaar zelfstandig gedraaid kan worden. “Ontzettend tof om deze doelgroep te laten kennismaken met sport en te zien hoe leuk ze het vinden. Er bestaan vaak allerlei barrières om naar een reguliere sportvereniging te gaan – tekort aan begeleiding, trainers, vervoer – en dat tackelen we door hier een eigen club te organiseren. Welke beperking je ook hebt – of je mobiel bent of in een rolstoel – je kunt altijd meedoen.”

HIB is voor iedereen toegankelijk, ook voor cliënten van externe locaties of andere zorginstellingen.

Locatie: Hartekamp Groep, Herenweg 5 in Heemstede.
Tijd:
zaterdagochtend 10.30 – 12.00 uur.
Meer informatie:
Team Vrije Tijd en Vrijwilligers via 06-46227182 of vtenv@hartekampgroep.nl.

Meer weten over het Sport- en Preventieakkoord Heemstede? Je leest het hier.