JOGG Velsen officieel van start op de Nationale Kraanwaterdag

By 18 jul 2024Nieuws

In het bijzijn van Wethouder Bram Diepstraten vond op woensdag 27 september de officiële aftrap van Velsen als JOGG-gemeente plaats. Dit gebeurde op Basisschool De Klipper in IJmuiden tijdens Nationale Kraanwaterdag. De Klipper is de eerste basisschool waar alle kinderen een bidon ontvangen samen met educatief materiaal over waarom water drinken zo belangrijk en gezond is. Daarnaast liep groep 7 en 8 samen met de wethouder het parcours voor The Daily Mile vlakbij de school. Vanaf nu slaan verschillende organisaties rondom het kind de handen ineen voor een gezonde toekomst van de jeugd in Velsen.

Water drinken makkelijk maken
Je kon er op woensdagochtend op het schoolplein van Basisschool de Klipper niet omheen. Muziek over water drinken, een rondrennende mascotte in de vorm van een waterdruppel genaamd Druppie en kinderen met een bidon in de hand: het is Nationale Kraanwaterdag. SportSupport Kennemerland en de gemeente Velsen grepen deze dag aan om JOGG Velsen officieel te lanceren met het eerste thema water drinken. “Alle basisschoolkinderen in IJmuiden ontvangen de komende tijd een gratis bidon om water drinken gemakkelijk te maken. Zij ontvangen de bidon samen met educatief materiaal voor zowel het kind zelf als de ouders. De ouders zijn immers het voorbeeld en zij krijgen zo ook de boodschap mee die de kinderen op school ontvangen,” aldus JOGG-regisseur Hellen Kleijberg van SportSupport Kennemerland.

De leerlingen van de Klipper hadden hierin de primeur. Zij ontvingen hun bidon tijdens het bezoek van de wethouder die samen met Carla Oude Groen, directeur van de Klipper, en Tim Joon van SportSupport Kennemerland de leerlingen toesprak over waarom water drinken gezond is. De keuze voor de aftrap bij Basisschool de Klipper is niet geheel willekeurig. Deze school in oud IJmuiden heeft dit jaar veel aandacht voor het thema gezonde voeding. Zo krijgen de leerlingen o.a. twee keer in de week een warme lunch en één of twee keer in de week fruit. Ook ligt er rond de school een parcours voor The Daily Mile en krijgt waterdrinken meer aandacht via de gymdocenten.

Naast de officiële start bij de Klipper werden er in de gemeente op Nationale Kraanwaterdag nog meer activiteiten georganiseerd, Zo onthulde Sportloket Velsen bij Zwembad Heerenduinen het door hun mogelijk gerealiseerde watertappunt en werd in de middag water drinken gestimuleerd tijdens opening van het door Sportloket/SRO Velsen mogelijk gemaakte Urban Sportpark op het Pleiadenplantsoen. Kinder- en jongerenwerk van Welzijn Velsen besprak het water drinken met jongeren in de buurthuizen van Velsen.

Waarom JOGG Velsen?
Velsen staat voor de uitdaging om gezondheidsverschillen terug te dringen en gezondheid voor alle generaties te bevorderen. Daarom is besloten om als gemeente aan te sluiten bij JOGG-beweging. Deze aanpak richt zich met de slogan Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. De programma’s en projecten van JOGG in deze omgevingen stimuleren een gezonder aanbod van eten en drinken, voldoende bewegen, voldoende ontspanning en slaap. Om zo te zorgen voor een gezonde en weerbare jeugd.

Sluit je aan bij JOGG
Ben jij werkzaam in het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn of het bedrijfsleven van Velsen en wil je onderdeel worden van de JOGG-aanpak? Bel of mail dan met JOGG-regisseur Hellen Kleijberg van SportSupport Kennemerland via 06-51964622 of hkleijberg@sportsupport.nl.