Lisa den Ouden (24) is anderhalf jaar buurtsportcoach (Haarlem-Noord) bij Stichting SportSupport Kennemerland. Zij ziet een groeiend enthousiasme om zich heen voor alle sport- en beweegactiviteiten die de buurtsportcoaches aanbieden.

SportSupport Zomertour
Bijvoorbeeld tijdens de SportSupport Zomertour afgelopen zomervakantie, toen de buurtsportcoaches uitdagend veel verschillende activiteiten organiseerden om de jeugd naar buiten en in beweging te krijgen. Zes weken lang, vier dagen per week, en steeds in een van de vier stadsdelen.

‘Lekker buiten knallen’, vat Lisa het samen. ‘We hadden een hele bus vol met alle denkbare spelartikelen: een springkussen, hockeyknotsen, waterspelletjes, voetbal, Archery Attack, alles. En op een gegeven moment weten ze dan dat je komt en komen ze echt op je afrennen. In Schalkwijk stonden er een keer wel tachtig kinderen klaar!’

Sport in de Wijk
Ook haar Sport in de Wijk-activiteiten bij het Nelson Mandelapark en de Sint Bavoschool Reviusstraat trekken steeds meer bezoekers. ‘Kennelijk doe ik iets goed’, zegt ze lachend. ‘Maar ze vinden het echt leuk, want ze kiezen er zelf voor om uit school gelijk naar mij toe te komen. “Juf, ik ga vast naar binnen!” hoor ik dan om me heen.’

‘De groepen hebben een grote diversiteit qua leeftijd, achtergrond en vaardigheden, dus dat moet je soms scheiden. Dan maak ik een apart voetbalveldje voor de jongens om onderling stoom af te blazen. Maar zelfs de stoerste van het stel komt af en toe toch stiekem nog even tegen de juf aanhangen.’

Uitlaatklep
‘Op school hebben ze regels en structuur, moeten ze stilzitten. Terwijl ik ze een uitlaatklep bied, ik gooi een bal het veld op en roep: “Jongens, wat willen jullie doen?” Bij ons zijn er geen toetsen en hoeven ze niks te leren. Eigenlijk is er hier nooit iets fout, behálve als het op gedrag aankomt. Want is iemand te ruw of respectloos, dan treed ik wel degelijk op.’

Supertof vindt ze het dat kids uit de wijk al anderhalf jaar komen meedoen. ‘Als ik zie dat ze blij zijn en in zichzelf geloven, dan weet ik dat ik het goed doe. Dat pure enthousiasme in hun ogen, daar krijg ik energie van.’