Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Jerry van Akkeren is een van de buurtsportcoaches in gemeente Velsen met de focus op IJmuiden-Oost. Zijn baan als buurtsportcoach is heel divers. “Het is zoveel meer dan het geven van gymlessen. Het contact met kinderen, ouders en verenigingen. Maar ook het organiseren van kleine evenementen zoals de Mega SportMix en hele grote zoals onlangs de Koningsspelen. Daarnaast geeft ik kook- en sportlessen en Vallen & Opstaan. Je bent een verbinder in de wijk, voornamelijk tussen de scholen, kinderen en daarbij de ouders en de sportverenigingen. Ook ben ik actief met het ondersteunen van verenigingen waar nodig, denk hierbij aan ledenwerving of bij de voorbereidingen van schoolsporttoernooien. Echt een mooie combinatie.” Trapt Jerry met een grote glimlach zijn verhaal af.

Dankbaar werk
“Ik vind het belangrijk om kinderen in beweging te brengen en te houden. Dat ze zich bewust bezig houden met hun eigen gezondheid en daardoor lekker in hun vel zitten. Het is zo mooi om te zien dat kinderen dankbaar zijn met wat je ze leert en aanbiedt. Ze rennen altijd enthousiast naar mij toe om een grote knuffel te geven of een high five. Je bent als buurtsportcoach maatschappelijk betrokken want het doel is toch om kinderen te stimuleren om gezonder te leven.”

Koningsspelen en Playing for Succes
Trots is Jerry op de Koningsspelen die onlangs zijn georganiseerd. “Dit was wel een hoogtepunt. Zo gaaf om ruim 1100 kinderen te zien sporten en bewegen op het strand. Het was een flinke organisatie en als je nieuw bent in een team en je pakt dit samen met een collega op dan is het super tof dat het uiteindelijke resultaat ook is wat je had gehoopt.” Vanuit Telstar thuis in de Wijk wordt een lessenreeks aangeboden voor ‘Playing for Succes’, Jerry heeft deze lessen gegeven. Een serie van 10 lessen waarin jongeren of basisschoolkinderen aan de slag gaan met hun eigen gestelde doelen door middel van sporten. “Je ziet aan het einde dat de kinderen gegroeid zijn in hun persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld zelfverzekerder zijn, zekerder voor een groep staan of makkelijker contact maken. Daar doe je zo’n project voor.”

Vallen & Opstaan
Ook wordt er op de scholen in Zeewijk aan alle kinderen van groep 1 t/m 4 het programma Vallen & Opstaan aangeboden. In 6 weken worden de kinderen getest op hun motoriek en vaardigheden. Jerry: “Het is aan de ene kant jammer dat dit nodig is maar wel ontzettend belangrijk dat dit gebeurd op deze jonge leeftijd. Zo ben je er op tijd bij om bij te sturen.” Waar nodig worden kinderen doorverwezen naar een fysiotherapeut om de achterstand weg te werken.

Plezier staat voorop
“Bij alles wat je doet is het belangrijk dat kinderen zelf ervaren wat sporten en bewegen met ze doet. Ik probeer in mijn lessen altijd te laten zien waarom bewegen zo fijn is. Je moet niet vergeten om de lessen of oefeningen aan te passen aan het niveau van het kind. En te benadrukken dat het niet perfect hoeft te zijn. Als ze op hun eigen manier lekker in beweging zijn en een kind heeft plezier in datgene wat hij of zij doet dan is mijn missie geslaagd.” sluit Jerry zijn verhaal af.

SportSupport
Het team in gemeente Velsen bestaat uit 6 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.