Al ruim 25 jaar zit Ons Kinnehim in Haarlem-Oost waar tegenwoordig zo’n 80 enthousiaste leden op recreatief niveau Lawn Bowls spelen maar er wordt ook nog steeds op wedstrijdniveau getraind. Betty Schiltman is al bijna net zolang betrokken bij de vereniging en neemt samen met het bestuur vele taken op zich.

“Lawn Bowls is een oude Engelse sport uit het jaar 1700. Vroeger werd het gespeeld op gras maar wij spelen buiten op een speciaal tapijt. De baan is 40 meter lang en het doel is om de bal zo dicht mogelijk bij de jack, dit is een klein wit balletje, te gooien. Er is één belangrijk detail. De ballen zijn niet rond maar aan de zijkant afgeplat waardoor de bal op het einde een curve maakt. Maar iedereen kan het” begint Betty haar verhaal enthousiast.

“Dit spel moet je echt beleven. Het is een sociale sport met veel denkwerk maar je krijgt er snel handigheid in. Als je het in het begin speelt is het wel even wennen aan de afgeplatte bal, maar daarna heb je de slag zo te pakken. Het is een prettige en rustige sport waar je op de 40 meter baan telkens heen en weer loopt voor de verschillende ends (partijtjes). Daarbij is het voor oudere mensen lekker om in beweging te blijven. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en je blijft er jong door. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. We maken veel lol tijdens het spelen en in de pauze wordt er lekker gekletst onder het genot van een kopje koffie of thee” zegt Betty. Ze benadrukt dat deze sport echt niet alleen voor oudere mensen is, maar dat iedereen welkom is vanaf 15 jaar. “We gaan Lawn Bowls weer een nieuwe schwung geven.”

Ons Kinnehim heeft maar liefst 8 banen, waar onder andere elk jaar de Nederlands Kampioenschappen op worden gespeeld, met daarbij een net clubhuis. Elke maandag- en woensdagochtend wordt er gespeeld van 10.30 uur tot 13.00 uur en op woensdag- en vrijdagavond om 19.00 uur. “Iedereen is welkom voor 4 gratis proeflessen. Vanaf half april tot half oktober spelen we lekker buiten, weer of geen weer. Dus ik nodig iedereen van harte uit om deze ontzettend leuke sport eens uit te proberen” sluit Betty haar verhaal af. Ons Kinneheim is te vinden aan de Zomervaart naast de korfbalvereniging.

Iedereen vanaf 50 jaar met een HaarlemPas mag 1 zomerseizoen gratis meespelen. Via het Sportfonds 50+ is het daarna mogelijk om korting te krijgen op het lidmaatschap. Het hele zomerseizoen mag je gratis komen kennismaken. Graag aanmelden via de website www.bewegen50plus.nl, telefonisch bij Lucia Groof 023 526 03 02 of per mail: Lgrooff@sportsupport.nl