Vanwege corona is er voor de jongeren in Delftwijk in Haarlem-Noord maar weinig te doen – helemaal tijdens ramadan. Dat zegt Lisa den Ouden, buurtsportcoach bij Stichting SportSupport. “Je ziet soms dat jongeren puur uit verveling op straat hangen en op die manier overlast veroorzaken voor de buurt.” Om deze groep op een leuke manier bezig te houden, organiseerde Lisa samen met Taninja van Jong Haarlem een voetbaltoernooi op het Flevoplein. Vier tegen vier, voor 12 tot 25 jaar, met goodiebags met eten (voor later) en een bol.com-bon voor de winnaar.

Temperamentvol en relaxt

Vier zaterdagen lang zijn er poulewedstrijden van 17.00 tot 18.00 uur en op 8 mei was de finale. “Het wordt zeer enthousiast ontvangen.” zegt Lisa. “Er komt een diverse groep op af, maar dat gaat verrassend goed samen. De oudere jongens gaan respectvol om met de jongeren, die op hun beurt ontzettend hun best doen om te laten zien wat ze kunnen. Iedereen is behoorlijk temperamentvol – er moet en zal gescoord worden – en soms gaat het echt hard tegen hard. Maar tegelijkertijd heerst er ook een hele relaxte sfeer.”

Lisa geniet van de passie en het plezier waarmee er gevoetbald wordt. “Ik moet ook vreselijk lachen om alle grapjes die er gemaakt worden. Maar ik ben wel de scheids, dus ik moet streng zijn, want als ik niet oplet kunnen de gemoederen ineens hoog oplopen!” Soms zijn er ook tranen. Of er is wanhoop, zoals bij Maih (13) toen zijn teamgenoten niet kwamen opdagen. “Ik wilde zó graag meedoen, maar ik had geen team en ik wist niet meer wat ik moest doen” vertelt hij. Tot zijn grote opluchting mocht hij als wissel met een ander team meespelen. “Natuurlijk mag dat”, zegt Lisa. “Zo streng zijn we nou ook weer niet, het gaat ook om de gezelligheid, hè.”

Lisa en Taninja zijn blij met de aandacht vanuit de buurt en de gemeente. “Het is ook leuk om te zien! Iedereen is fanatiek, maar aan de andere kant zet een ouder team wel steeds alles op alles om hun 7-jarige neefje aan de bal te laten. Dan spat de gemoedelijkheid er weer vanaf. Ze gaan er vol in, maar wel met heel veel plezier. En dat gaat dus prima samen.”