Vijf tegen vijf, elektrisch (E) of handgestuurd (H), met gemengde teams waarin mannen en vrouwen, mensen met en zonder beperking, en jeugd en volwassenen allemaal door elkaar spelen. Dat is rolstoelhockey. Rolstoelhockeyclub Kennemer Keien uit Overveen (sinds 1983) won op 19 juni de titel van Club van het Jaar voor de gemeente Bloemendaal. De prijs werd tijdens een kleine feestelijke bijeenkomst in de Tetterodehal overhandigd door wethouder Nico Heijink. “Zo’n mooie clubcultuur en zo’n prachtige diversiteit zou iedere sport moeten hebben.”

In andere jaren huldigt Stichting SportSupport altijd de Sportkampioenen, maar corona gooide roet in het eten. “Omdat we toch een club in het zonnetje wilden zetten hebben we de huldiging gekoppeld aan de Club van het Jaar-verkiezing”, licht organisator Pascalle Twisk van SportSupport toe. “Een initiatief van de Rabobank, waarbij ook gemeentewinnaars worden gekozen.” Clubvoorzitter Rico Raps is erg blij met de waardering. “Rolstoelhockey is een fantastische sport en dat willen we graag laten zien. Aan mogelijk nieuwe leden, maar ook aan iedereen die het gewoon een keer wil proberen.”

Saamhorigheid

Christian (zonder beperking) speelt al ruim drie jaar samen met zijn broer (met een beperking) in het derde H-team. “Er heerst hier een sterk gevoel van saamhorigheid, je helpt elkaar waar je kan. En ik voel dat ik er echt helemaal bij hoor.” Kennemer Keien heeft vijf teams en vier trainers; het is een kleine club met prettig contact onderling, aldus de voorzitter. In 2014 waren ze landskampioen. “Het sociale aspect is erg belangrijk, maar het sportieve element uiteraard ook. Onze kracht is de balans tussen presteren en kameraadschap.” Hij hoopt dat het 1e team binnenkort opnieuw in de Nederlandse top speelt.

Omdat de vereniging graag onderdeel uitmaakt van haar omgeving, worden er regelmatig vrienden- of familiedagen georganiseerd. Daarnaast werken ze met plezier mee aan de Sportinstuif, het Sportontbijt en aan clinics op basisscholen in de buurt. “Door langs te gaan op het reguliere basisonderwijs bereik je zowel kinderen met een beperking als zonder”, zegt Pascalle. “Zo kunnen ze allemaal ervaren wat rolstoelhockey precies is.”

Inclusiviteit

Dennis van der Snoek, coördinator Aangepast Sporten van SportSupport, is zeer tevreden met al deze aandacht voor de rolstoelhockeyclub. “Ze zijn een geweldig voorbeeld van inclusiviteit: iedereen mag er zijn en mag meedoen! De spelers ontwikkelen kracht en conditie, maar vooral het gevoel ergens bij te horen. En dat geeft het broodnodige zelfvertrouwen om zelfstandig met de rolstoel op pad te durven gaan.” Coach Coen Kerkstra bevestigt deze doorwerking van de sport in de maatschappij: “Als ik de spelers in een wedstrijd of training kan pushen om net even langer door te zetten, gaan ze meteen ook veel beter het weekend in!”

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je rolstoelhockey een keer uitproberen? Neem dan contact op met Dennis van der Snoek via dvdsnoek@sportsupport.nl