Laagdrempelig en fun

Elke week zijn er op verschillende playgrounds en veldjes op veel plekken in Haarlem Sport in de Wijk activiteiten. Laagdrempelig en voor alle kinderen gratis toegankelijk. Zo ook in het Rozenprieel in het centrum van Haarlem. Kaj van Wunnik is ruim 6 jaar het bekende gezicht in de sporthal aan de Badhuisstraat in zijn functie als buurtsportcoach bij SportSupport.

Meerwaarde
“Het aanbieden van een ontzettend leuke activiteit is de meerwaarde van de Sport in de Wijk-les. Kinderen kunnen hun energie lekker kwijt. Hangen niet doelloos op straat rond, omdat zij uitkijken naar het leuke sportuurtje. Het voegt iets toe aan hun dag. Ik geloof oprecht dat ze hier een stukje gelukkiger van worden. Daarnaast is het een gratis activiteit dus een mooie optie om goedkoop aan de beweegmomenten te komen zonder de wijk uit te hoeven.” Begint Kaj enthousiast te vertellen.

Positieve reacties
“Ik zie dat kids zich helemaal ontspannen. De energie die je erin stopt krijg je er ook voor terug. Ook van de ouders krijg ik positieve reacties. Ze zijn blij dat hun kinderen kunnen sporten en bewegen. Want helaas is het nog steeds niet voor elk kind weggelegd om lid te worden van een sportvereniging. Voor sommige kinderen is het Sport in de Wijk of niks. Ik ben blij dat ik op deze manier iets kan bijdragen. Dat geeft mij een goed gevoel en de kinderen ook, dat voel je en dat zie je.”

Beloning
Bij Sport in de Wijk wordt gewerkt met het Positive Behaviour Support (PBS) systeem net zoals op de Hannie Schaftschool, die dit als rode draad gebruikt binnen hun lessysteem. Het komt erop neer dat goed gedrag geleerd kan worden en dus beloond wordt. “Zo beloon ik bij Sport in de Wijk ook de 4 kinderen die het meest aanwezig geweest zijn of in de les positief sociaal gedrag hebben laten zien. Deze 4 gelukkigen mogen dan een activiteit kiezen. Zo heb ik eind juni met de winnaars een middagje gezwommen.”

Normen en waarden
Al 6 jaar heeft Kaj twee volle groepen. Een meidengroep van 7 – 13 en een groep jongeren van 14 – 18. Kaj: “De jongeren wilden vaak voetballen omdat ze zo enthousiasme waren hebben ze ook meegedaan met een zaalvoetbaltoernooi. Belangrijk is dat ze door het sporten normen en waarden meekrijgen en respect voor de scheidsrechter. Ik laat ze in de les rouleren met scheidsrechter zijn zodat ze zelf ervaren hoe dit is. Jammer is dat de groep, nu ze ouder worden, uiteen valt qua Sport in de Wijk. Er moet vanaf de onderkant weer nieuwe aanwas komen.”

Nieuwe Kaj
Yusuf gaat in het nieuwe schooljaar de Sport in de Wijk lessen overnemen van Kaj. Hij is buurtsportcoach bij SportSupport maar werkt daarnaast als jongerenwerker bij Haarlem Effect. Hierdoor ziet hij de kids op school maar ook in het buurthuis of op de pleintjes. Daardoor kan hij ze aanspreken en persoonlijk de PR voor de Sport in de Wijk lessen doen zodat er ook volgend jaar weer 2 super leuke sportmomenten zijn voor de kinderen uit het Rozenprieel.

Voor meer informatie over de Sport in de Wijk lessen in het Rozenprieel of waar de buurtsportcoaches in Haarlem nog meer staan. Kijk op sportsupport.nl