Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

In gemeente Heemstede is Rianne Koldenhof inmiddels 2 jaar werkzaam als buurtsportcoach voor SportSupport. Haar werkzaamheden zijn in Heemstede heel erg veelzijdig. Lesgeven op basisschool de Molenwerf, zes weekse lessenreeksen Vallen en Opstaan, training Bitjes en Nopjes en daarnaast organiseert ze nog verschillende evenementen in Heemstede zoals de Koningsspelen, Heemsteedse Sportdag, Adventure Dagen, het schoolontbijt en de andere sporttoernooien. Veel activiteiten voor basisschoolkinderen. Genoeg om haar de hemd van het lijf te vragen over deze veelomvattende baan als buurtsportcaoch.

Zelfvertrouwen
“Basisschoolkinderen moet je eerder afremmen dan aansporen. Ze zijn open, eerlijk en direct. Dat is heerlijk werken. De kleuters vind ik eigenlijk het leukste, wat ik van te voren nooit had kunnen bedenken. Ze begroeten je altijd enthousiast met knuffels, high fives en voor je het weet hangt er zo’n kleine smurf om je nek” zegt Rianne met een glimlach. “Het is fijn dat je op zo’n manier merkt dat je gewaardeerd wordt. Je voegt echt iets toe, motorisch en sociaal want sporten is cruciaal voor het zelfvertrouwen van kinderen. Daarnaast vind ik het gewoon belangrijk dat kinderen plezier hebben in bewegen, ook al ben je dan misschien niet de beste maar als je het leuk vindt om te gymmen of sporten dan heb ik mijn doel bereikt. Want dan is de kans dat ze blijven bewegen veel groter.”

Motoriek
Vallen en opstaan is een lessenreeks die op de verschillende basisscholen in Heemstede aan groep 1 t/m 3 wordt aangeboden. De gemeente wilde inzichtelijk maken hoe het gesteld is met de motoriek van deze jonge kinderen. “Vaak hebben deze groepen geen vakleerkracht voor gymnastiek, dat zou opzich wel wenselijk zijn want het niveau van bewegen gaat dan wel omhoog.  Hoe leer je bijvoorbeeld een koprol aan? Het klinkt heel suf maar daar heb je toch een bepaalde ervaring voor nodig. Je wilt ook niet dat ze hard op hun rug klappen. Met vallen en opstaan komen veel verschillende onderdelen aan bod, van koprollen tot klimmen en van balans tot springen. Een bijkomend voordeel is dat de leerkrachten van de groep aanwezig zijn bij deze lessen, zo krijgen ze tips en vaardigheden hoe ze de gymles in het vervolg aan kunnen pakken.”

Enthousiaste basisscholen
Ook zijn er in Heemstede altijd een vast aantal evenementen voor basisschool kinderen. Een hele bekende en grote is de Heemstede Sportdag. “Hier doen elk jaar alle basisscholen aan mee,” vertelt Rianne trots. “Deze sportdag is voor de groepen 7 en 8 en is altijd een groot succes. Daarnaast hebben we in mei altijd de Adventure Dagen. De groepen 5 gaan lekker een dagdeel sportieve opdrachten doen in het geheime speelpark Meermond. Prachtig gelegen met veel uitdagende speeltoestellen. Groep 6 slaan we niet over hoor, want voor hen is er jaarlijks het Sportontbijt. Eerst gaan we gezamenlijk ontbijten en daarna worden er verschillende sportclinics gedaan.”

Speerpunt
“Het zou fantastisch zijn als er ook voor de kleuters een vakleerkracht voor gymnastiek komt. En dat alle scholen minimaal 2 keer per week gym aanbieden. Want op jonge leeftijd met plezier leren bewegen blijft echt een speerpunt van mij. Dit past goed in mijn rol waar ik als spin in het web fungeer voor scholen, verenigingen en locaties. De juiste personen aan elkaar koppelen voor een breed draagvlak” sluit Rianne haar verhaal af.

SportSupport
Het team in Heemstede bestaat uit 3 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.