In de gemeente Heemstede zijn de buurtsportcoaches Rianne Koldenhof, Tessa van der Zee en Bram Willemsen van Stichting SportSupport spin in het web tussen de verenigingen, scholen en alles wat er te doen is voor de basisschoolgaande jeugd. Zij organiseren een groot aantal evenementen en sporttoernooien en alle drie geven zij als vakleerkracht gym op Heemsteedse basisscholen. Zijn in andere gemeenten de buurtsportcoaches actief met sport in de wijk? Hier staan zij niet op de pleintjes, maar zetten juist alles uit vanuit de scholen.

“Onze meerwaarde”, zegt Rianne, “is dat wij als buurtsportcoach en gymdocent een link met zowel de verenigingen als met de scholen hebben. In Heemstede hebben we vanwege onze ingang met de jeugd ook goed contact met de verenigingen en proberen we die desgevraagd ook te ondersteunen. Bijvoorbeeld voor de drie voetbaltoernooien die we organiseren, of het volleybaltoernooi, het schaaktoernooi en er zijn nog veel meer sporten die we in toernooivorm aanbieden.” Bram vult aan: “Bovendien heb je automatisch binding met een school waar je lesgeeft. Dus de lijntjes zijn lekker kort wanneer kinderen enthousiast gemaakt moeten worden voor een sporttoernooi dat je organiseert.”

Sportieve-evenementenkalender
Het schooljaar begint normaalgesproken met de Heemstede Sportdag op het Sportpark Heemstede – inclusief het zwembad, de sporthal en de soft- en voetbalvelden. Diverse sportverenigingen verzorgen veertien verschillende sportclinics voor groepen 7 en 8. Negen van de tien basisscholen in Heemstede doen mee, met in totaal zes- à zevenhonderd leerlingen.

Eind oktober is er de Heemstedeloop, waar kinderen via de scholen 1,2 km of 5 km rennen. Daarna volgt het Sportontbijt, voor groep 6, met gezonde voeding en gevarieerde sportclinics. En in februari is er het populaire Sportnite, de vertaling van het bekende computerspel Fortnite naar de sportzaal, waarbij kids met nerf-guns en foampijltjes op elkaar kunnen schieten.

Verder zijn er de Koningsspelen, het gigantische evenement op het strand voor groepen 5 – 8, met gemiddeld 2000 deelnemers. Voor dit project wordt samengewerkt met studenten van Inholland en van het CIOS Haarlem, en ook de sportklassen van de Haemstede-Bargermavo en het Kennemerlyceum in Overveen bieden ondersteuning.

Tot slot zijn er nog de Adventuredagen in het Heemsteedse speelbos Meermond, en voor de kleuters bestaat de zesweekse lessenreeks Vallen en Opstaan, waarbij de drie vakleerkrachten gymlessen komen geven. Dit wordt gecombineerd met de MQ-scan, een test die aangeeft hoe leerlingen er qua motoriek voorstaan.

Rianne: “Vanwege corona zag de jaarkalender afgelopen schooljaar er iets anders uit. De koningsspelen hebben we op veel kleinere schaal georganiseerd en zowel in de voorjaars- en meivakantie hebben we een super leuke activiteit georganiseerd in Speelbos Meermond in plaats van de SportNite binnen. Dit was beide keren zo succesvol dat wij deze locatie er waarschijnlijk wel inhouden. Want er is tenslotte niks lekkerder dan buiten spelen’.

Bitjes en Nopjes
Tessa: “Daarnaast verzorgen wij nog Bitjes en Nopjes, de combinatie van hockey en voetbal voor kindjes van 4 tot 6 jaar. Een van de weinige activiteiten die we buiten de scholen om uitvoeren. Het is een samenwerking met hockeyclub Alliance en voetbalvereniging RCH, bedoeld om kinderen alvast op jongere leeftijd kennis te laten maken met deze sporten. Op woensdag- en zondagmiddag – het is zo ontzettend schattig!”

BRON: jaarmagazine SportSupport 2020