Samen bouwen aan sterke wijken en buurten. Dat typeert de samenwerking van SportSupport met Haarlem Effect misschien wel het best. Met het doel dat alle inwoners van Haarlem mee kunnen doen aan de samenleving. Maar het staat of valt met hoe goed de welzijnswerker en buurtsportcoach elkaar weten te vinden.

Centrum

In wijkcentrum Binnensteeds in Haarlem-Centrum verzorgen Anike van der Ham, welzijnswerker van Haarlem Effect, en buurtsportcoach Michel Hoogervorst een wekelijkse beweegactiviteit voor senioren. Anike: “Deze seniorengroep is ooit ontstaan vanuit de GGZ. Zij wilden graag meer bewegen en we hebben SportSupport gevraagd om een laagdrempelig beweeguurtje te verzorgen. We willen mensen uit de zorg houden en proberen iedereen een plekje te bieden, waarbij verbinden of ontmoeten altijd het uitgangspunt is. Vanuit het welzijnswerk heeft Haarlem Effect de locatie plus de ervaring met allerlei soorten mensen; SportSupport heeft dan de sportieve expertise en de kennis van gezond leven. Daarin vullen we elkaar prachtig aan.”

Vanuit wijkcentrum De Tulp in het Rozenprieel organiseren Haarlem Effect en SportSupport hoofdzakelijk activiteiten voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Michel: “Voor die leeftijdsgroep zijn er op dinsdagmiddag Sport in de wijk-activiteiten in de gymzaal, en vanaf maart starten we met Druppiekunde: eerst samen sporten en daarna samen koken in het buurthuis. Voor senioren en de groep jongeren 13+ zijn we nog aan het inventariseren wat we gezamenlijk allemaal van de grond kunnen krijgen.”

Noord

In Delftwijk City in Haarlem-Noord voert Taninja Ninphuak, jongerenwerker bij Haarlem Effect, met haar team de regie. “Jongeren uit de buurt kunnen hier vrij van de ruimte gebruik maken; er is muziek, films, spelletjes. Met de achterliggende gedachte dat ze bij ons ook terecht kunnen met eventuele hulpvragen. SportSupport verzorgt hier wekelijks een vaste sportactiviteit, maar we organiseren samen ook veel losse evenementen.” Zoals de Winter Games, midden in de lockdown van 2021. “Een ongekend succes, met wel 100 deelnemers”, zegt Jochem de Boer, coördinator Sport en Bewegen bij SportSupport. “Inmiddels zijn er Summer Games, Herfst Games en Urban Spring Games, waarbij we sport en bewegen mooi combineren met graffiti- of rapworkshops. Wij doen de sportieve invulling, en Haarlem Effect – samen met stichting perMens (voorheen Streetcornerwork) – weet hoe je de jongeren bereikt.” Een superwaardevolle samenwerking, volgens Taninja, omdat er direct wordt ingespeeld op de behoefte van de jongeren.

Uitlaatklep

Taninja: “Sport is ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van de jeugd, maar niet iedereen heeft de middelen om een sport te beoefenen. Samen met SportSupport bieden wij jongeren in Noord de kans om laagdrempelig kennis te maken met verschillende sporten. Bovendien is het een belangrijke uitlaatklep – in het buurtcentrum kunnen ze terecht voor een praatje, maar veel jongens gaan liever een uurtje rennen. Voor de buurtsportcoach meteen een mooi moment om normen, waarden en sociale omgangsvormen ter sprake te brengen. Ik weet zeker dat sport in de afgelopen (corona)tijd een grote rol heeft gespeeld in het mentaal gezond blijven van deze jongeren hier.”

BRON: Jaarmagazine SportSupport 2021