Als buurtsportcoach in Velsen maakt Tessa van der Zee zich sterk voor bewegen door de jeugd, van klein tot groot. Met het project peuters wil ze het bewegen voor de jongste doelgroep bij ouders, bij sportaanbieders en zorgverleners onder de aandacht brengen. “We hebben mede hierom een peuterinstuif georganiseerd in een sporthal, waarbij de kinderen op een laagdrempelige manier bezig zijn met beweging. Het is belangrijk dat ze hier al op jonge leeftijd kennis mee maken. Vroeg beginnen is winnen. Denk daarbij aan het afleggen van een parcours met de loopfiets, trampolinespringen, touwklimmen en -zwaaien, dansen of jezelf vermaken op een opblaasobject”, vertelt Tessa enthousiast.

Het is de bedoeling zeven keer per jaar zo’n peuterinstuif te organiseren. “Voor de allerjongste kinderen zijn er eigenlijk niet van dit soort evenementen. De aanvangsleeftijd is vrijwel altijd 4 jaar; als ze naar de basisschool gaan. Bij ons zijn de jongsten anderhalf jaar. Het was superleuk en bleek een groot succes en ouders en grootouders waren blij met het initiatief. We kregen veel vragen of het vaker geregeld kon worden. We hopen hier in 2022 een vervolg aan te geven.”

De peuterinstuif is nog maar een van de voorbeelden waar Tessa zich mee bezighoudt. “Ik ben met de JGZ, Jeugdgezondheidszorg, in gesprek over een goede variatie in het aanbod voor peuters. We geven via de website tips en verwijzen eventueel door naar een vereniging, maar we overleggen ook over het geven van workshops.”

Op basisschool De Hoeksteen is er de Sportmix. Tessa: “Dat aanbod is voor de oudere kinderen. We hebben sportverenigingen benaderd om clinics te geven, maar los daarvan willen we voor iedere leerling ook twee keer per week extra gymmomenten realiseren.” In het verlengde daarvan is Tessa ook bezig met Vallen en Opstaan. “Dit project draait bij drie scholen in IJmuiden voor de groepen 1 tot en met 4. Daar wordt een motorische screening uitgevoerd, waarover de vakleerkracht in gesprek gaat met de groepsleerkracht. Na dit gesprek worden sommige kinderen doorgestuurd naar extra gymlessen en in kleine groepjes wordt dan op veel verschillende manieren bewogen.” De eerste resultaten zijn al zichtbaar. “De kinderen bewegen niet alleen méér op het schoolplein, maar ze zijn ook krachtiger en zelfverzekerder. Het doet kennelijk iets met je zelfvertrouwen.”

Tot slot weer terug naar de peutergym. “Los van de instuif willen we heel graag verenigingen helpen bij de opzet van dit aanbod. Bij voetbal en tennis gebeurt dit al, net als bij sommige dansscholen.”

Voor verdere informatie verwijst Tessa graag naar de website www.sportpasvelsen.nl