Voor Josca Giesbergen (50), moeder van Diego (16) en Shena (14), betekent het verzorgpaard Lotte van Stalhouderij Manege Vosse Haarlem het hoogste geluk. Vanwege Josca’s ernstige gezondheidsklachten moet het gezin rondkomen van een minimuminkomen, wat niet veel financiële ruimte overlaat voor leuke dingen. Het Sportfonds 18+ maakt het mogelijk dat Josca haar verzorgpaard niet alleen met grote regelmaat kan bezoeken, knuffelen en poetsen, maar ook dat zij heel voorzichtig weer zelf paard kan rijden.

Het Sportfonds 18+ is bedoeld voor inwoners met een Haarlem Pas van 18 jaar en ouder die graag willen sporten. Via het Sportfonds kunnen zij verschillende sporten proberen tegen een klein kennismakingsbedrag. Bovendien ontvangen zij als ze na kennismaking besluiten lid te worden eenmalig €100,- korting op de contributie van een sportaanbieder of vereniging.

Gek op paarden
Josca Giesbergen is sinds haar vroege jeugd gek op paarden. Dus toen haar dochter ook wilde rijden, ging Josca met haar mee; via ‘snuffellessen’ kwamen ze terecht bij manege Vosse. Om wat te doen te hebben tijdens Shena’s lessen ontfermde Josca zich over het Friese paard Lotte. “Ik ben ruim een jaar lang twee keer per week meegegaan, en dan ontstaat er een onbeschrijfelijk innige band met zo’n paard”, legt Josca uit.

De power om door te gaan
Josca was al volledig afgekeurd vanwege fybromyalgie, hart-longproblemen en een chronische nekhernia, toen zij daarbovenop in 2018 een beroerte kreeg. “Ik kon niet meer praten, niet meer lopen, niks. Uiteraard gaven mijn kinderen me de échte power om door te gaan, maar ik heb dat lieve paard toen wel vreselijk gemist.” Zodra het weer mocht bracht een kennis Josca naar de manege. Daar wandelde zij korte stukjes, met een kruk en met het grote paard in hetzelfde voorzichtige tempo naast zich.

Het doel om weer paard te rijden
“Tijdens mijn revalidatieproces was een van mijn belangrijkste doelen dat ik weer kon paardrijden. En dat is gelukt!” zegt ze stralend. “Niet alleen fysiek door goed te revalideren, maar ook financieel dankzij het Sportfonds 18+ en de Haarlem Pas. Want ik kreeg weleens een cadeaubon voor een uurtje paardrijden voor mijn verjaardag, maar dat was het dan wel.” En hoewel paardrijden voor Josca in de praktijk meestal niet meer betekent dan slechts wat rondstappen, geniet zij er met volle teugen van.

Pure rijkdom
Dat ze het uur meestal niet vol maakt, doet niets af aan haar geluk. Josca: “Ik ben eigenaresse Bea Vosse enorm dankbaar dat ik de ruimte krijg om dit te doen. En datzelfde geldt voor het Sportfonds 18+ en ook het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor Shena. Zonder die regelingen zou ik alleen maar kunnen kijken naar anderen. Terwijl ik me juist op een paard zo rijk voel, daar kan ik alles even loslaten en ben ik belangrijk. Op de rug van een paard ben ik vrij. En dat gevoel is fantastisch!”

Speciaal voor Haarlem Pashouders is op woensdag 26 mei van 10:00 – 11:30 uur een gratis sport en spelochtend. Voor meer info mail naar Lgrooff@sportsupport.nl of bel 023 303 72 38 ook voor het Sportfonds 18+.

Josca Giesbergen en dochter Shena en verzorgpaarden