Als je over sporten praat, denk je misschien niet meteen aan dammen. Toch is dat één van de activiteiten die je kunt kiezen met de Jeugdsportpas. Voor € 7,50 mogen kinderen tussen de acht en twaalf jaar bij Damclub IJmuiden (DCIJ) op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de Jan Campertschool in Driehuis vier lessen komen volgen.

,,Dammen is juist hartstikke leuk”, vindt DCIJ-penningmeester Stijn Tuijtel. ,,Het is een sport voor echte denkers. Je wordt uitgedaagd om probleempjes op te lossen en moet proberen om slimmer te zijn dan je tegenstander. En beter vooruitkijken, waardoor je je tegenstander kunt verrassen.”

Tijdens de vier lessen leren de kinderen de basishandelingen. ,,Zoals: wat is slaan? En je mag wel vooruit slaan, maar niet achteruit. Daarnaast leren ze om kleine combinaties op te lossen. Iedere les bestaat uit dertig minuten theorie en het laatste halfuur spelen ze tegen elkaar. Het oefenen gebeurt met behulp van een map die alle leerlingen krijgen en die ze ook mee naar huis mogen nemen. Leuk om thuis te oefenen en daarna je opa of je moeder te verslaan”, lacht Stijn, terwijl hij ondertussen Renée, Tjibbe en Ole een lastige spelsituatie op laat lossen..,,Je hebt verder niets nodig; je hoeft alleen maar naar de club te komen.”

Anders dan in een gymzaal is het bij DCIJ stil in de speelzaal. ,,Dat is inderdaad wel de regel hier. Pas als het helemaal stil is beginnen we met spelen. Het lukt niet altijd omdat de rust een halfuur te bewaren. In het heetst van de strijd valt dat niet mee. Anders dan bij een meer fysieke sport wordt toch wel verwacht dat je je langere tijd kunt concentreren, stil kunt zitten en je je goed gedraagt, zodat andere spelers niet gestoord worden.”

,,Als je het leuk vindt om te dammen, kun je er na de vier JSP-lessen nog eens zes lessen aan vast plakken voor slechts € 5,-“, aldus Tuijtel. ,,Kom het gewoon eens proberen en ontdek of jij je tegenstander te slim af kunt zijn en hem of haar in een hinderlaag kunt lokken.”

Via de jeugdsportpasvelsen.nl kan er ingeschreven worden voor de proeflessen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De JeugdSportPasVelsen wordt uitgevoerd door SportSupport in opdracht van gemeente Velsen.