Doen zij mee, dan loopt de rest min of meer voor spek en bonen. Wedstrijdlopers Chris van Hensbergen en Jim Rothweiler domineren dit seizoen bijna alle wedstrijden waarin er een vijf, of een tien kilometer afstand op het programma staat. Ook gisteren tijdens de Zorgspecialist Loop waren beide heren het snelst van iedereen.

Het is deze zondagochtend razend druk op de hoofdtribune van het Rabobank IJmond Stadion in Velsen-Zuid. Familieleden en vrienden van de deelnemers, schreeuwen de lopers naar de finish. Aangemoedigd door een enthousiaste speaker die tot in de verre omgeving van het stadion te horen moet zijn. Met kuiten zwart van de modder komen de lopers over de meet.

Als allereerste is daar, als zo vaak dit loopseizoen, Chris van Hensbergen. Van Hensbergen loopt de vijf kilometer in 16 minuten en 56 seconden. Of het inderdaad net zo makkelijk ging als het er uitzag? ,,Nou, het was best benauwd onderweg”, zegt de loper terwijl hij even op adem komt op de hoofdtribune. “Met name in het bos was het best zwaar om te lopen. Maar verder ging het inderdaad heel goed. Ik heb het prima naar m’n zin gehad onderweg.”

Drassige route
Het parcours dat de deelnemers moeten lopen begint en eindigt in het Rabobank IJmond Stadion. Vanuit het stadion vertrekken de lopers over de Van Tuyllweg richting de Parkweg. Van daaruit gaan ze via de Driehuizerkerkweg park Velsersbeek in. Over de drassige, natte paden door het bos, komen de lopers na een kleine omweg wederom uit op de Driehuizerkerkweg. Via de Waterloolaan en de Minister van Houtenlaan komen de deelnemers weer uit bij het stadion. Een rondje dat precies vijf kilometer lang is. Voor de tien-kilometer-lopers is de route hetzelfde, alleen lopen zij het parcours twee keer.
Terwijl Van Hensbergen op adem is gekomen, komt zijn ploeggenoot van Jaspers Running Team, Jim Rothweiler, over de finish. Dat Rothweiler zou winnen was te verwachten, aangezien hij halverwege al ver aan kop lag. Aan het begin van de race heeft hij lange tijd samengelopen met zijn ploeggenoot Van Hensbergen.
“Het was best gezellig onderweg”, zegt Rothweiler terwijl hij de felicitaties van andere lopers in ontvangst neemt. “Ik heb heel lang samen met Chris kunnen lopen. We hebben deze race benaderd als een soort trainingswedstrijd. Het paste perfect in ons trainingsschema. Was deze wedstrijd er niet geweest, dan hadden we nu op de baan getraind.” Rothweiler had slechts 34 minuten en 1 seconde nodig om als eerste over de streep te komen.

Complimenten
Beide winnaars hadden na afloop complimenten voor de organisatie. “Vergeleken met andere ’lopen’, is dit natuurlijk gaaf”, vervolgt Rothweiler. “Er stonden veel mensen langs de kant. En zo’n enthousiaste speaker bij de finish geeft sfeer.”

Op de vijf kilometer was bij de vrouwen Kirsten Jochems het snelst. Jochems liep in 21 minuten en 35 seconden naar de overwinning toe. Esther Koning was over tien kilometer de snelste vrouw. Zij voltooide de route in 42 minuten en 50 seconden.

BRON: Haarlem Dagblad