Slaaplekker

Themacampagne ‘Slaap lekker’

Goed en voldoende slapen is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. We besteden niet voor niets een groot deel van onze dag aan slapen. Het is  daarom zo belangrijk om er goed bij stil te staan:  Voor sommigen is slapen vanzelfsprekend  en voor anderen is slapen een probleem. Voor kinderen heeft slaap nog een andere belangrijke functie voor de ontwikkeling: zo heeft slaap invloed op de groei van het lichaam en de hersens. Wanneer kinderen niet voldoende slapen kan een groeiachterstand zelfs het gevolg zijn.

Slapen doen we gemiddeld 7-8 uur per etmaal als volwassene en voor kinderen is dit zelfs 7-12 uur. Onze slaap bestaat uit  meerder fases waaronder de sluimerfase,  de lichte slaap, de diepe slaap (NON-REM-Slaap) en de  REM-slaap. Samen vormen deze stadia een slaapcyclus. Tijdens het slapen wordt de spijsvertering, stofwisseling en hersenactiviteit op een laag pitje gezet.

Op onderstaande site staat meer informatie over het onderwerp ‘Slaap lekker’
https://www.slapen.com/

Wat doen JOGG Haarlem en SportSupport

Deze campagne staat in de kinderschoenen waarbij de volgende ontwikkelingen gaande zijn

  • Er is contact met een fysiotherapeut in Schalkwijk die de Masterclass Slapen en Slaaproblemen heeft gevolgd, er wordt gekeken naar een mooie samenwerking om dit thema uit te gaan rollen in Haarlem
  • Er wordt een promotieonderzoek gedaan naar de VO interventie ‘Charge your brainzzz’ door de VU en de GGD Amsterdam in samenwerking met de GGD Kennemerland waarbij er gekeken wordt hoe deze interventie gedragsverandering kan bewerkstelligen. JOGG Haarlem ondersteunt en volgt dit promotieonderzoek. Voor meer informatie over de interventie ga naar; https://chargeyourbrainzzz.nl/

Nieuwsgierig naar een aantal weetjes over slapen? Lees ze hieronder

  • Kinderen tussen 4 en 12 jaar de meest kansrijke groep zijn om mee aan de slag te gaan. Bij adolescenten (12+) wordt dit moeilijker, omdat er sprake is van een verschuiving van het ritme. De melatonineaanmaak is in deze fase anders, waardoor adolescenten gemiddeld 2 à 3 uur later slapen en ’s morgens minder goed uit bed komen.
  • Het risico op overgewicht en obesitas met gemiddeld 9% daalt, voor elk uur per nacht dat een kind (tussen 4 maanden en 6 jaar oud) langer slaapt.
  • Het is aangetoond dat zelfs baby’s van 6 maanden al een kortere slaapduur hebben als zij in de avond worden blootgesteld aan digitale media.
  • De hoeveelheid slaap dat een kind nodig heeft om de volgende dag fris te zijn, persoonsafhankelijk is. Sommige kinderen hebben meer slaap nodig dan anderen. Het aantal uren slaap daalt wel naargelang de leeftijd, om op een gemiddelde van 9 uren te komen op de leeftijd van 12 jaar.
  • Uit Nederlands onderzoek bij kinderen van 2 tot 14 jaar blijkt dat kinderen in Nederland gemiddeld om 20.00 uur naar bed gaan en gemiddeld om 07.00 uur opstaan
  • Een tijd buiten zijn gedurende de dag, met name in de ochtend, en blootstelling aan zon en daglicht helpt om een normaal slaap-waakritme te behouden. Dit geldt eveneens voor volwassenen.

Wil jij aan de slag met een van de JOGG thema’s of omgevingen? Bel of mail dan met Marije de Wolf via 023-5260302 of mail mdewolf@sportsupport.nl