JOGG

Jongeren Op Gezond Gewicht

Wist u dat al meer dan 120 gemeenten in Nederland de JOGG-aanpak hanteren? JOGG is een landelijke campagne om jongeren op gezond gewicht te krijgen en te houden. Private en publieke partijen werken hierin lokaal samen om hun doelen te verwezenlijken. SportSupport treedt op als JOGG-regisseur voor de gemeente Haarlem. En werkt hiervoor samen met partners in de wijk.

Er zijn in totaal drie campagnes waar JOGG zich mee bezig houdt bij de JOGG aanpak, dit zijn;
1. DrinkWater
2. Gratis bewegen, gewoon doen!
3. Groente…  Zet je tanden erin!

Bekijk hier de laatste resultaten van de afgelopen maanden. Wat hebben we allemaal gedaan voor de drie bovengenoemde campagnes.

Wilt u als school, leerkracht of pedagogisch medewerker aan de slag met voedseleducatie? Klik hier voor meer informatie over de thema’s en het aanbod van activiteiten in Haarlem e.o.

DrinkWater

Jongeren Op Gezond Gewicht wil met het thema drinkwater aan jongeren en ouders laten zien dat water de meest gezonde keuze is wanneer je wat wil drinken. Water lest de dorst het beste en is vrij van calorieën.

Pakjes drinken mee naar school, het lijkt zo gemakkelijk voor ouders. Maar kinderen krijgen gemiddeld door deze zoete drankjes ruim 6 kilo suiker per jaar binnen. Verandering daarin zou enorm bijdragen aan gezond gewicht onder jongeren.
Met de landelijke campagne DrinkWater wordt water drinken weer de normaalste zaak van de wereld. Door themaweken, voorlichting en beleid ontdekken kinderen dat water drinken lekker, gezond en zelfs leuk is.
http://overopdrinkwater.nl/

SportSupport organiseert verschillende activiteiten om jongeren via hun eigen omgeving te bereiken. Bijvoorbeeld via ‘Druppie’; de drinkwater-campagne die voor de gemeente Haarlem is uitgerold. De omgeving van kinderen wordt hiermee gestimuleerd om verleidingen van zoete drankjes zoveel mogelijk te beperken en kinderen te leren om (meer) water te drinken. Deze campagne loopt nu enkele jaren en zeer succesvol!

Klik hier voor het Druppiemagazine.

Klik hier voor de antwoorden van de quiz.

Gratis bewegen, gewoon doen!

Met landelijke én lokale campagnes aan kinderen laten zien dat bewegen stoer is en altijd kan.    

Voldoende beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar de gemiddelde agenda van een kind van deze tijd zit al zo vol. De campagne G​ratis Bewegen: Gewoon doen! ​laat jongeren zien dat je voor wat extra beweging helemaal geen duur sportschoolabonnement nodig hebt. Bewegen kan altijd en overal, en is vaak nog leuker ook. Je moet er wel andere keuzes voor maken. Fiets je met andere kinderen mee naar school of laat je je snel even brengen met de auto? Speel je nog een potje voetbal online, of is het tijd voor een rematch op straat?
http://gratisbewegen.nl/

SportSupport is hét aanspreekpunt van sport in de gemeente Kennemerland. De velen buurtsportchoaches zijn actief als professional die sport versterkt en verbind in de wijk. De buurtsportcoach kan bijvoorbeeld op en om school sport-/beweegactiviteiten organiseren, optreden als brede schoolcoördinator, doceren van gymles of de gezonde school implementeren. Bij JOGG Haarlem werken wij nauw samen met de buurtsportcoaches. Zo organiseren zij leuke sportactiviteiten en evenementen zoals sportinstuiven, Ballin’, zwemvierdaagse en nog veel meer.

Groente… Zet je tanden erin!

Met de themacampagne Groente… zet je tanden erin! helpen we kinderen én hun ouders om dagelijks meer groente te eten.

Elke JOGG-gemeente kiest samen met eigen lokale partners zoals bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen of de plaatselijke supermarkt of groenteboer hoe de themacampagne Groente… zet je tanden erin! wordt ingevuld. Dit doen JOGG-gemeenten door activiteiten of interventies in te zetten waarmee kinderen en hun ouders worden gestimuleerd om dagelijks meer groente te eten. http://www.eetgroente.nl/

JOGG Haarlem heeft een project op scholen uitgevoerd waarbij honderden kinderen in een spannend ‘pop-up’ laboratorium werken om een nieuw, gezond energiedrankje te ontwikkelen; Druppie’s EnergyLAB. Zo is er in de voedingswerkgroep een beloningsgroente kaart ontwikkeld die komende periode uitgerold gaat worden en is JOGG Haarlem in samenwerking met AHOLD een pilot van het ’10-uurtje’ begonnen op een basisschool.

Meer weten over JOGG? Volg ons op Facebook.

Wilt u de mogelijkheden van JOGG binnen uw eigen gemeente onderzoeken? Bel of mail dan met Marije de Wolf via 023 – 526 03 02 of mail mdewolf@sportsupport.nl