Stichting SportSupport organiseert al ruim tien jaar de Adventure Dagen in Speelbos Meermond, bedoeld voor de groepen 5 van de Heemsteedse basisscholen. “Een van de allerleukste evenementen die we organiseren”, aldus Rianne Koldenhof, buurtsportcoach van SportSupport/Team Heemstede. “Een dagdeel vol speelplezier in de natuur.”

De nadruk ligt hier op écht buitenspelen: rennen, klimmen en volop ravotten. Rianne: “Nog maar weinig kids doen dat uit zichzelf tegenwoordig en maar weinig ouders weten dat Speelbos Meermond bestaat. Dit speelbos is een groot openbaar terrein met allerlei spannende ‘buitenspeelapparatuur,’ zoals kabelbanen en touwbruggen. Ideaal voor bijvoorbeeld Levend Stratego en onze puzzelestafettes, maar ook kan je er uitgebreid hutten bouwen of een tikspel spelen.”

De Adventure Dagen vinden plaats op twee dinsdagen en woensdagen in oktober. Per dagdeel (een ochtend of een middag) komen ongeveer honderd leerlingen naar het bos, verdeeld in groepjes van ongeveer zestien; gemiddeld zijn ze zo’n 1,5 uur in de weer. Scholen regelen zelf het vervoer en tenminste een leerkracht en een ouder ter begeleiding. “Er zijn geen voorzieningen”, zegt Rianne. “Dus eten, drinken en muziek brengen we zelf mee en plassen gebeurt in de bosjes. Zowel ouders als leraren zijn altijd wild enthousiast, ook al komen de kids steevast ónder de modder trots laten zien hoe vies ze zijn geworden.”

Heemsteedse Sport- en Evenementenkalender

Deze buitenspeeldagen zijn onderdeel van de Sport- en Evenementenkalender, het jaarlijks activiteitenprogramma dat SportSupport in opdracht van gemeente Heemstede opstelt voor iedere jaarlaag van het basisonderwijs. Zo is er voor de groepen 1 – 4 Vallen & Opstaan, voor groepen 6 het Sportontbijt en voor groepen 7 en 8 de grote Heemsteedse Sportdag. Voor de Adventure Dagen hadden zeven van de tien scholen zich aangemeld. Rianne: “Groep 5 heeft ook precies de goede leeftijd hiervoor, zij houden van outdoor en van dingen ontdekken. Maar eigenlijk is het standaard een doorslaand succes. Toen vorig jaar vanwege corona de SportInstuif niet door mocht gaan tijdens de voorjaarsvakantie, hebben we in plaats daarvan een paar extra Adventure Dagen gehouden. Dat sloeg zo aan, dat we zelfs door een basisschool in Bloemendaal werden benaderd om dit – eenmalig – ook voor hun groepen 1 tot en met 7 te organiseren. Zonder uitzondering hoor je altijd aan het einde van zo’n dag: “Ah juf, mogen we alstublieft nog één laatste rondje?”