Badges voor een gezonde sportomgeving Hillegom

By 21 jun 2024Nieuws

Sporten, bewegen en gezonde voeding horen bij elkaar. Vandaar dat Healthy Hillegom zich inzet voor een gezonder aanbod van eten en drinken in sportkantines. Zij worden daarin ondersteund door de voedingsprofessionals van Team:Fit.  SV Hillegom en zwembad De Vosse zijn het eens dat sporten, bewegen, gezelligheid én een gezonder aanbod hand in hand gaan. De Vosse heeft het inmiddels in de praktijk gebracht en met SV Hillegom is het gesprek gaande voor 2022. Healthy Hillegom en Team:Fit ondersteunen kosteloos verenigingen en buurthuizen op de thema’s gezonder eten en drinken, een rookvrije omgeving en een verantwoord alcoholbeleid.

Er worden niet langer gouden, zilveren of bronzen certificaten uitgedeeld aan sportlocaties die een gezonder beleid voeren. Sinds 1 januari 2021 kunnen er badges verdiend worden door aan verschillende challenges mee te doen. Die challenges hebben betrekking op gezonder eten en drinken, een rookvrije omgeving of een verantwoord alcoholbeleid.

Volledige kosteloze ondersteuning

“Als sportclub kun je ons laten weten dat je met een gezondere kantine in Hillegom aan de slag wilt. Healthy Hillegom heeft warme contacten met alle verenigingen in de omgeving. En met Team:Fit, een initiatief van JOGG, halen we de overige (voedings)expertise in huis. Samen komen wij dan langs om te kijken hoe gezond je huidige kantine-aanbod is en welke challenges erbij passen. De sportclub gaat vervolgens zelf aan de slag, maar kan daarbij rekenen op de volledige kosteloze ondersteuning van het HH team. En is er eenmaal een badge verdiend, dan komt die mooi ingelijst aan de muur en verzorgen wij publicatie en de social media.”

De betere keuze

Bij de gezonde kantine gaat het erom hoe je kinderen en volwassenen kunt verleiden tot de betere keuze. “Dus op de balie mandjes met fruit en een goed zichtbaar gratis watertappunt. En geen ‘behang aan snoep’ meer achter de bar. Een aantrekkelijk assortiment, waarbij bitterballen en bier nog steeds mogen – de kantine is er tenslotte voor de gezelligheid. Voetbalvereniging SV Hillegom is bijvoorbeeld in gesprek voor een  ‘RookVrij’- en ‘Gezondere Kantine’ Challenge.”

Het juiste moment

Healthy Hillegom begrijpt heel goed dat deze tijd voor verenigingen al lastig genoeg is om ook nog eens te gaan experimenteren. Maar tegelijkertijd is dit ook juist de kans om het assortiment te veranderen. Steeds meer mensen eten bewust minder suiker, vet of dierlijke producten, en ook de jongere generatie ouders ziet hun kind liever met een volkorentosti dan met een roze koek. Maar het kost wel tijd en je moet het durven. “Al drie jaar komen we bij iedereen langs en we gaan zelfs met inkopers mee naar de groothandel om te laten zien welk producten de betere keuze zijn. Het is superleuk om mensen hierover enthousiast te zien worden. We kijken ernaar uit om straks ook voorlichting te gaan geven in de buurthuizen van Hillegom”.

Wil jij ook aan de slag met een van de challenges of thema’s? Mail dan naar Leonie Verstegen Lverstegen@sportsupport.nl