Sporten, bewegen en gezonde voeding horen bij elkaar. Vandaar dat JOGG Haarlem zich inzet voor een gezonder aanbod van eten en drinken in sportkantines. Zij worden daarin ondersteund door de voedingsprofessionals van Team:Fit.

JOGG deelt niet langer gouden, zilveren of bronzen certificaten uit aan sportlocaties die een gezonder beleid voeren. Sinds 1 januari 2021 kunnen er badges verdiend worden door aan verschillende challenges mee te doen. Die challenges hebben betrekking op gezonder eten en drinken, een rookvrije omgeving of een verantwoord alcoholbeleid.

Volledige ondersteuning
“Als sportclub kun je ons laten weten dat je met een gezondere kantine aan de slag wilt”, zegt Leonie Verstegen van JOGG Haarlem. “Het JOGG-team in Haarlem is werkzaam bij Stichting SportSupport Kennemerland en zodoende hebben wij warme contacten met alle verenigingen in de omgeving. En met Team:Fit, een initiatief van JOGG, halen we de overige (voedings)expertise in huis. Samen komen wij dan langs om te kijken hoe gezond je huidige kantine-aanbod is en welke challenges erbij passen.” De sportclub gaat vervolgens zelf aan de slag, maar kan daarbij rekenen op de volledige ondersteuning van het JOGG-team. En is er eenmaal een badge verdiend, dan komt die mooi ingelijst aan de muur.

De betere keuze
Bij de gezonde kantine gaat het erom hoe je kinderen en volwassenen kunt verleiden tot de betere keuze. “Zet bijvoorbeeld de gezondere producten prominent in het zicht of bovenaan op de kaart”, raadt Leonie aan. “Dus op de balie mandjes met fruit en een goed zichtbaar gratis watertappunt. En geen ‘behang aan snoep’ meer achter de bar. Een soberder assortiment, waarbij bitterballen en bier nog steeds mogen – de kantine is er tenslotte voor de gezelligheid – alleen staan ze nu ergens onderaan of ze zijn duurder geworden. Bij voetbalvereniging Alliance’22 zijn de gezonde borrelavonden met bitterballen én verantwoorde hapjes al een tijdje een doorslaand succes.”

Het juiste moment
Bij JOGG begrijpen ze dat deze tijd voor verenigingen al lastig genoeg is om ook nog eens te gaan experimenteren. Maar tegelijkertijd is dit ook juist de kans om het assortiment te veranderen, aldus Leonie. “Steeds meer mensen zijn bewuster met eten bezig en ook de jongere generatie ouders ziet hun kind liever met een volkorentosti dan met een roze koek. Maar het kost wel tijd en je moet het durven. Er zijn al 14 kantines in Haarlem gestart met een Gezondere Kantine-traject, daarin lopen we voorop! Het resultaat van hier als JOGG-team veel tijd en energie in steken. Al drie jaar komen we bij iedereen langs en we gaan zelfs met inkopers mee naar de groothandel om te laten zien welk producten de betere keuze zijn. Het is superleuk om mensen hierover enthousiast te zien worden En ik kijk ernaar uit om straks ook voorlichting te gaan geven in bijvoorbeeld Haarlemse buurthuizen.”

Wil jij ook aan de slag met een van de JOGG-challenges of thema’s? Bel of mail dan met Marije de Wolf via 023-5260302 of mail mdewolf@sportsupport.nl