Strijden tot je erbij neervalt om de winst voor de wijk te behouden. Om daarna op elkaars schouders het veld af te dansen. Dat is de sfeer bij Ballin, het voetbaltoernooi in Haarlem-Oost dat voor de zesde keer op rij een doorslaand succes was.

Bedenker en bevlogen organisator is Redouan El Yousfi, buurtsportcoach bij Stichting SportSupport. “Het idee is ontstaan omdat er vijf jaar geleden tijdens de zomervakantie voor thuisblijvers niets georganiseerd werd. Daarom dus dit toernooi, voor de leeftijdsgroepen 10-12 jaar, 13-15 en vooral ook 16+. Behalve voetbal zijn er nog allerlei gave nevenactiviteiten, zoals een springkussen, BBQ, voorlichting over lachgas of Virtual Reality-games.” Locatie: Cruyff Court Parkwijk. Deelnemers: ongeveer 150.

Het nieuwste FIFA-spel

Het grote succes is mede te danken aan het prijzenpakket: het winnende team krijgt de nieuwste FIFA-voetbalgame. Redouan: “Het is zoveel spannender als het echt ergens om gaat. Dat geeft Ballin de status en het prestige van een groot toernooi, met grote prijzen en grote spelers. Want al vanaf het eerste jaar komen er ook jongeren van profclubs op af, wat het superaantrekkelijk maakt natuurlijk!” Sponsoring kwam voorgaande jaren vanuit onder meer Rabo ClubSupport en het Wijkbudget; dit jaar vanuit Summer Games, een initiatief van de Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation.

Rolmodellen

“De jongens van buitenaf die bij ‘echte’ teams spelen, fungeren als rolmodellen – ze laten zien dat je met hard werken dingen bereikt” zegt Renger van Grinsven, senior buurtsportcoach en verenigingsadviseur bij SportSupport. “Maar misschien wel belangrijker zijn de jongeren uit de wijk zelf die helpen met organiseren. Hieruit komen vaak ook Scholarshippers voort: 15- tot 27-jarigen die een studiebeurs krijgen en in ruil daarvoor één keer per week de buurtsportcoaches helpen met sport- en spelactiviteiten. Mooi hoe zij in een Krajicek-trui ineens het voorbeeld voor anderen zijn. Want als je de volgende dag op de Playground steeds glas staat te vegen, denk je wel twee keer na voordat je dat daar ’s avonds zelf stukgooit.”

Buurtbetrokkenheid

Steeds meer welzijnsorganisaties zien het belang van een zomerprogramma. Redouan: “Denk eens aan het project DAK/OnderDAK van Triple Threat in Schalkwijk, dat is tijdens de zomervakantie een grote boost. Ik denk graag dat mijn idee hier iets aan heeft bijgedragen.” Renger is blij dat ze met name die 16+-groep weten te mobiliseren. “Dat je deelnemers, publiek en omwonenden op zo’n positieve manier bij elkaar brengt – er stonden mensen mee te juichen op de balkons! Die betrokkenheid tussen de buurt en de bewoners is precies wat SportSupport en de gemeente Haarlem met sport-in-de-wijk-evenementen willen bereiken. En dit toernooi past daar fantastisch in.”