Op 5 maart bestaat BATO 125 jaar: topsportvereniging, officieel Dutch Gymnastics opleidingscentrum (KGU) en al decennialang zeer succesvol in het opleiden van talentvolle turnsters naar het hoogste niveau. Een mooie gelegenheid om met voorzitter Anouk Bloembergen even stil te staan bij de bijzonderheden van deze Haarlemse club.

Anouk kwam 10 jaar geleden als trainer naar BATO en is sinds januari 2020 de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de vereniging. “Vooral de club en de mensen trokken me erg aan”, herinnert ze zich, “en alles wat er op turngebied in Haarlem mogelijk is. Omdat ik zelf niet in Haarlem woon en daardoor als voorzitter niet overal bij kan zijn, richt ik de spotlights altijd liever op onze bestuursleden, trainers en alle leden die zulke supermooie dingen doen voor de club.”

Bestuurders in de sport

Zijn in Nederland vrouwen in de sportbestuurskamer vaak nog sterk ondervertegenwoordigd, bij BATO telt het huidige bestuur vier vrouwen en één man. “Al in 1924 waren er twee vrouwelijke bestuurders”, zegt Anouk. “Sinds begin jaren ‘90 heeft de club zich bovendien gespecialiseerd in het dames- en meisjesturnen en het bestuur is wat dat betreft een reële afspiegeling van de ledengroep. Natuurlijk is het een prachtig uitgangspunt om als organisatie zo divers mogelijk te zijn, maar vergeet niet dat alles draait om vrijwilligers. Je hebt gewoon niet altijd die keuze. Kijk je landelijk naar bijeenkomsten van andere topturnclubs of naar andere hoog niveau sportsettingen, dan kom je beduidend meer mannen tegen. Toch heb ik die ongelijkheid nooit als zodanig ervaren, eerlijk gezegd.”

De filosofie van de club

Belangrijker dan de man-vrouwverhouding vindt Anouk de filosofie van lesgeven binnen een club. Hoe gaan de trainers om met de sporters in de zaal? “In het turnen heb je altijd te maken met jonge meisjes en in topsport is het sowieso al manoeuvreren op een dun lijntje, dus ja, dat is rete-ingewikkeld. Zeker nu de turnwereld onder een vergrootglas ligt. Bij BATO staan wij daarom voor keihard werken, aan de eigen ontwikkeling, en met plezier voorop! Onze hoofdtrainster Kate Sarisska is al 25 jaar bij de vereniging en – evenals enkele andere van onze trainsters – zelf oud-topsporter geweest. Dat bepaalt zeker je trainersstijl later. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat alleen vrouwelijke trainers capabel zijn, integendeel!”

Naar voren kijken

Vanwege corona staan veel van haar ambities en plannen nog even on hold. “Maar wij kijken graag naar voren”, zegt ze enthousiast. “De aftrap van ons 125-jarig bestaan wordt verzorgd door de selectiegroep; zij geven een spectaculaire turndemonstratie in de binnentuin van Woonzorgcentrum Klein België (Sint Jacob) in Schalkwijk. Een symbolische koppeling tussen het nu van de jonge turnmeiden en het verleden, want zowel de club als de meeste zorgcentrumbewoners hebben een respectabele leeftijd. We vieren het jubileum gedurende dit hele jaar, met de hoop dat het begin 2022 weer mogelijk is om in een feestelijke setting alle leden, oud-leden en ereleden eens flink in het zonnetje te zetten.”

fotograaf Kevin Dijkstra

Anouk Bloembergen
Foto: Sportbedrijf Portretten