Deel VI

Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Colin van der Klauw werkt sinds begin 2017 in Hillegom als buurtsportcoach binnen team Hillegom in Beweging. Hij heeft een druk en divers weekschema en werkt met een brede doelgroep van peuters tot senioren. Hij vindt deze afwisseling enorm aantrekkelijk. Hij staat letterlijk op straat bij de Sport op Straat lessen. Hierdoor kan hij kinderen aanspreken wanneer nodig en een positieve invloed uitoefenen. Het volgende moment is hij in de weer met ouderen en ligt de nadruk op het sociale aspect.

Wisselwerking van generaties
“Een van de bijzondere momenten in de week is toch wel het sporten met dementerende ouderen van dagopvangcentrum De Bollenstroom samen met kinderen van de Johannesschool,” begint Colin zijn verhaal. “We zijn begonnen met 1 busje en inmiddels rijden er 2 busjes naar sportcomplex de Vosse.  Het is een prachtige wisselwerking tussen 2 generaties. Deze kruisbestuiving werkt super goed. De energie van de kinderen is aanstekelijk. Het sporten brengt de ouderen terug naar hun jeugd. Ze kijken er elke week weer naar uit. Aan het einde van die les ga ik altijd 10 minuten tennissen met een man. Daar geniet hij zo van, dat doet hem echt denken aan vroeger. Bijzonder om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van deze oudere doelgroep en een glimlach op hun gezicht te toveren. Het is omdat we tijds technisch gezien niet meer busjes kunnen laten rijden maar anders waren het er nog veel meer geweest.”

Bewegen als middel
Op maandagochtend start Colin altijd met een wandelgroep. De deelnemers hebben een leeftijd van 60 tot zelfs 90 jaar en samen lopen ze wekelijks een mooie route door Hillegom. “Door middel van bewegen proberen we ouderen zoveel mogelijk uit hun sociale isolement te halen. Daarnaast is blijven bewegen goed voor ouderdomskwaaltjes zoals te hoge bloeddruk of cholesterol.” Samen een uur wandelen en daarna gezellig napraten met een kop thee of koffie. “Zeker het nazitten vinden ze prettig en fijn dat ik daar ook even bijblijf.”

Spelenderwijs leren
Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ geeft Colin ook peutergym bij een kinderdagverblijf. “Dat spreekwoord klopt ook echt. Je ziet dat als kinderen vroeg beginnen met op spelende wijs bewegen dat ze hier later een voorsprong in hebben. We leren de grondvormen van bewegen zoals koprollen, klimmen, klauteren en vangen. Het zijn altijd hele leuke lessen om te geven aan die kleintjes. Aan enthousiasme geen gebrek. Omdat je ziet dat dit echt zijn vruchten afwerpt zou ik toch echt willen pleiten dat er in de kleuterklassen ook een vakleerkracht voor de gymnastiek komt. Zo blijft de voorsprong behouden en krijgen alle kinderen een goede basis.”

Belang van bewegen
“Het zou toch fantastisch zijn dat alle generaties zich echt bewust worden van het belang van bewegen en goede voeding. Bij kinderen is het belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven en als je wat ouder wordt en je bent nog lid van een (sport)vereniging biedt dat zoveel voordelen:  fysiek, mentaal en sociaal. Kom allen in beweging en ontdek het plezier ervan!”

SportSupport
Team Hillegom in Beweging bestaat uit 3 medewerkers van SportSupport. SportSupport treedt in opdracht van de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Hillegom en Velsen op als werkgever van buurtsportcoaches. Elke gemeente heeft specifiek beleid op de inzet van de buurtsportcoaches. Meer informatie op sportsupport.nl.