’Boksen is in deze coronatijd een prima uitlaatklep om alles even van je af te slaan’, concludeert buurtsportcoach Jeffrey van Delft in Haarlem-Noord

Met boksen kun je je energie aardig kwijt. Als het niet binnen kan, dan maar buiten. Dat dacht Jeffrey van Delft ook. De buurtsportcoach van SportSupport organiseerde daarom een clinic in speeltuin Delftwijk aan het Arthur van Schendelplantsoen in Haarlem-Noord.

Het is niet zo gek dat Jeffrey juist voor deze sport kiest. Hij heeft namelijk zelf een boksschool en doet het als sporter niet onverdienstelijk. „Ik kom hier zeker geen zieltjes winnen, want dan zouden ze naar Uithoorn moeten komen. Daar is namelijk de locatie waar ik ook personal training geef en andere sportlessen. Ik denk dat in de buurt genoeg opties zijn om op een soortgelijke wijze bezig te gaan. Dit is pure promotie, want boksen doe je niet zomaar eventjes. Het is naast waterpolo en rugby een van de zwaarste sporten”, zegt Jeffrey vol trots.

Op het grasveld voor het speeltuingebouw liggen gekleurde ’doppies’ ter afbakening van de denkbeeldige boksring. Alleen de touwen ontbreken voor een echt gevecht. Voor Jeffrey begint met de uitleg van een ’uppercut’ of ’rechtste hoek’, trekken Angel, Malissa, Caithlyn en Quinten de speciale handschoenen aan. „Een sneeuwbal maken, is lastig zo”, grapt Cathlyn. Toch lukt het de 12-jarige op tijd klaar te staan voor de eerste uitleg van Jeffrey. „De basis is om je voeten schuin naast elkaar te hebben staan. Je stapt naar voren, draait je schouder in en geeft een stoot.”

Het stukje coördinatie gaat Angel goed af. Hoe dat komt, vertelt ze meteen. „Ik heb eerder meegedaan aan deze trainingen. Ik houd van een potje stoeien. Vooral met m’n broertje. Maar ik moet een beetje uitkijken met hem, want het mag hem geen pijn doen natuurlijk”, zegt de 11-jarige met de nodige bravoure. Of ze juist nu extra behoefte heeft op deze manier haar energie kwijt te kunnen, weet ze niet. „Ik sla altijd in mijn eigen kussen. Dat helpt altijd om me af te reageren.”

De ’moves’ van Quinten lijken veel op die van Muhammad Ali. De bokslegende die met zijn fameuze dansbewegingen in de ring menig tegenstander gek maakte. Het slaan gaat hem ook goed af. „Het is heel leuk om te doen. Vroeger had ik een bokszak in mijn slaapkamer. Die ga ik terughangen.” Ali kent de 10-jarige Quinten niet. „Rico Verhoeven en Badr Hari. Die zijn pas goed”, laat hij weten op het moment dat hij de gevechtshouding aanneemt tegenover de 14-jarige Malissa.

De ’vechtersbaasjes’ gaan nog even door. Opvallend is dat iedereen na een half uur een stuk rustiger is dan voor aanvang van de lessen. „Ik denk dat ze een lekkere workout hebben gehad. En daarmee is het in deze coronatijd een prima uitlaatklep om alles even van je af te slaan”, concludeert Jeffrey.

Woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag worden in speeltuin Delftwijk tussen 15.15 en 16.15 uur sport- en spelactiviteiten georganiseerd door SportSupport. Want ook door gebruik te maken van de reguliere speltoestellen, creëert Jeffrey in zijn functie als buurtsportcoach een gevarieerd programma. Eens per kwartaal is er een speciale clinic. Kijk voor het aanbod op sportindewijk.nl

BRON: Artikel geschreven door Marcel Tabbert uit het Haarlems Dagblad