Rookvrije sportverenigingen
Niet roken in de buurt van kinderen.

Iedere maand een column van de buurtsportcoaches van gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Jordy van Zaanen. Hij is buurtsportcoach in Velserbroek, Santpoort en Driehuis en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor rookvrije sportverenigingen.

De laatste jaren zijn er steeds meer verboden voor roken, zoals in de horeca, op treinstations, zwembaden, speeltuinen enzovoort. Ondertussen is deze regel voor de horeca al 10 jaar van kracht. Je kan je eigenlijk niet meer voorstellen dat je buurman in een restaurant gewoon een sigaret opstak aan tafel terwijl jij aan je hoofdgerecht begon. Het wordt naar mijn mening ook de hoogste tijd dat er op de sportverenigingen niet meer gerookt mag worden. Gelukkig zijn veel verenigingen al rookvrij of zijn ze van plan om rookvrij te worden. Wij gaan in de gemeente Velsen ook voor de 100% en stimuleren, adviseren en faciliteren verenigingen hierin.

Wat doet het met kinderen als volwassenen in hun buurt roken?
In de eerste plaats is meeroken voor kinderen erg slecht, vanwege de gezondheidsrisico’s voor kinderen. Kinderen zijn erg kwetsbaar voor meeroken, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. De duizenden verschillende chemicaliën en meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn ongezond voor kinderen die dit inademen. De longen van kinderen die meeroken ontwikkelen zich minder goed dan van niet-meerokende kinderen.  Kinderen die regelmatig meeroken beginnen later vaker zelf met roken. Meerokende kinderen hebben tot wel 3 maal zo’n grote kans op longkanker. Kinderen kijken niet alleen naar het voorbeeld van hun ouders. Maar ook zijn andere volwassenen een voorbeeld voor een kind. Kinderen kopiëren gedrag van volwassenen en jongeren waar ze tegenop kijken. Als kinderen hun ‘voorbeeld’ zien roken lijkt dat voor hun normaal en vaak zelfs aantrekkelijk om later ook te doen. Dit is naar mijn idee de belangrijkste reden voor een rookverbod op sportverenigingen.

Sporten en roken
Het is natuurlijk een vreemde combinatie sporten in de rook van volwassenen. Kinderen die bijvoorbeeld op zaterdagochtend fanatiek een wedstrijdje voetbal spelen en ouders staan langs te lijn te roken. Dat klopt natuurlijk niet. Gek eigenlijk dat het op het plein van een basisschool een soort van ongeschreven regel is dat je daar niet rookt en dat het wel ‘normaal’ is langs de lijn. Veel verenigingen denken dat ze op weerstand stuiten bij de leden maar het tegenovergestelde is waar. Naast de leden willen ook graag de ouders lang de lijn de jeugd het goede voorbeeld geven dat roken niet normaal is. Het is samen met het bestuur, de vereniging met al haar leden en de supporters langs de lijn gewoon een kwestie van het goede voorbeeld geven. Dat kunnen we in Velsen toch ook?

Een feit: 8 op de 10 Nederlanders geeft aan dat ze graag willen dat sportverenigingen waar kinderen komen rookvrij zijn. Sporten is gezond voor kinderen, hier hoort meeroken op de sportvereniging echt niet bij! Op naar meer rookvrije sportverenigingen! Ga naar: www.rookvrij.nl en geef aan dat u graag de sportvereniging van uw kind rookvrij zou willen zien.

Meer columns op: www.velsennieuws.nl