Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jurre Brussel. Hij is buurtsportcoach in Velsen-Noord en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor sportieve voornemens.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen! Meestal beginnen veel mensen het jaar met goede voornemens. Maar wat voor goede voornemens kunnen we allemaal hebben? Ik ben als buurtsportcoach dagelijks bezig met sporten en bewegen en ik geef jullie graag een aantal leuke ideeën en tips voor 2018.

Ga bewegen!
Een van de goede voornemens die vaak bij iedereen in de top 5 staat is om meer te bewegen. Dit is echt makkelijker dan het lijkt want er zijn genoeg manieren om dit te doen. Ga bijvoorbeeld met de trap in plaats van de lift, loop een extra blokje onderweg naar de supermarkt of laat de auto staan en pak de fiets. Vindt een beweegmoment in de buurt, in een groepje, of misschien vind je het prettiger om alleen te sporten. Ga naar buiten en adem die frisse lucht in. Je kunt natuurlijk ook een teamsport doen bij een vereniging of elke week naar de sportschool. In de gemeente Velsen is heel veel mogelijk. Op sportloketvelsen.nl vind je vele mogelijkheden. Heb je wel de intentie, maar lukt het je niet om je sport te vinden? De buurtsportcoaches kunnen je helpen. Kijk op sportloketvelsen.nl/buurtsportcoaches-pagina

Maak een doel!
Koppel je goede voornemen aan een doel. Dit maakt het leuker en makkelijker om je aan je goede voornemen te houden. Een stok achter de deur! Een ding is zeker, het moment dat je je doel behaalt ben je super trots en het stimuleert om weer een nieuw doel in je agenda te zetten.

Een sportief goed doel kan zijn:

 • Elke week minimaal één keer per week sporten
 • Per dag minimaal een halve liter water drinken
 • Elke week minimaal drie keer een half uur te wandelen.
 • Meedoen aan een hardloopwedstrijd of wandelevenement. Er zijn in de gemeente leuke kleinschalige evenementen waarbij je bijvoorbeeld 5 kilometer kan wandelen of hardlopen. Denk hierbij aan de:
  • De Weleda Pim Mulier Loop, vanaf av Suomi op 22 april (hardlopen)
  • De Vissenloop in IJmuiden op zondag 27 mei (wandelen)
 • Mijn kind gaat elke dag minimaal een half uur bewegen. Laat ze lekker buiten spelen, ga naar het avond eten samen nog een klein rondje wandelen, lekker op de fiets naar school of lopend. Genoeg mogelijkheden.

TIP: Samen sporten is leuker dan alleen en zo motiveer je elkaar om wekelijks te blijven sporten en het doel te halen. Heb je niemand om dit doel samen mee te halen? Geen probleem. Zorg dat anderen van jouw project af weten, zodat zij regelmatig vragen hoe het er mee gaat.

Drink water en eet bewust!
Probeer bewust te eten en te drinken! Als je weet wat jezelf eet en drinkt kan je doseren wanneer nodig. Ik zeg niet dat je moet stoppen met alle ‘ongezondere dingen? Zeker niet. Maar, doe dit altijd bewust en met mate!

Als voorbeeld:

 • Neem als ontbijtje een schaaltje magere kwark met appel en kaneel, aardbeien of ananas. Een gezond ontbijt doet je motor branden en geeft energie.
 • Pimp je water met fruit, bijvoorbeeld met bosbessen, frambozen of sinaasappel. Dit kan ook fruit uit de vriezer zijn
 • Je kunt gezond trakteren door bijvoorbeeld rijstwafels leuk te versieren met geitenkaas, snoeptomaatjes, paprika, pijnboompitjes en een beetje pesto.
 • Maak voor het avondeten een grote pan soep waar je veel groenten doorheen kan pureren.

Zorg dat je kind minimaal een aantal minuten per dag in beweging is!
Veel kinderen spelen en bewegen een stuk minder dan vroeger, dit komt onder andere door de smartphones, tablets en spelcomputers. Tuurlijk, vroeger was niet alles beter, maar dat dit vroeger anders was, is wel duidelijk. Probeer ervoor te zorgen dat je kind zoveel mogelijk beweegt.

Als voorbeeld:

 • Hoe gaan we naar school? Bij voorkeur natuurlijk op de fiets of lopend
 • Zorg ervoor dat je kind op minimaal één sport zit, of in ieder geval aan één sportactiviteit meedoet
 • Stel een tijdsperiode in dat je kind TV kijkt of op een scherm zit. Of beloon het buitenspelen met de regel: na een uur buitenspelen mogen ze 15 minuten op een scherm
  • Geen ideeën om buiten te spelen? Kinderen zijn creatief genoeg; zorg dat kinderen samen gaan spelen en voor je het weet, hebben zij het naar de zin.
  • Pak in de schoolvakanties de sportieve activiteiten mee die de buurtsportcoaches organiseren. Bijvoorbeeld de Mega SportMix, zwemvierdaagse of de Dubbel6Kamp.

In de gemeente Velsen organiseren de buurtsportcoaches in verschillende wijken Sportmix; dit is een sportieve naschoolse opvang sportles. Deze les is voor een laag bedrag en hierbij kan er kennis gemaakt worden met verschillende sporten. Informatie hierover? Kijk op sportloketvelsen.nl

Niks moet en alles mag! Kijk wat voor jou/jullie haalbaar en mogelijk is. Ten slotte: alle kleine beetjes helpen. Voor verdere informatie over of activiteiten van het team buurtsportcoaches van de gemeente Velsen; zie sportloketvelsen.nl/buurtsportcoaches-pagina

Lees meer columns van onze buurtsportcoaches op Velsen.nieuws.nl