Wat zijn de fysieke gevolgen van veel beeldschermtijd voor kinderen?

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jordy van Zaanen. Hij is buurtsportcoach in Velserbroek, Santpoort en Driehuis en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor de fysieke gevolgen van beeldschermtijd voor kinderen.

We kunnen met z’n allen niet ontkennen dat we allemaal veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Dit zijn de schermen van computers, tablets, tv’s en mobieltjes. Mijn vragen zijn dan ook; is veel beeldschermtijd slecht voor kinderen? Was het vroeger beter toen kinderen veel meer buiten speelde?

Doordat kinderen veel tijd achter een scherm doorbrengen heeft dit effect op de ontwikkeling van de ogen. Er is geconstateerd dat kinderen hierdoor slechter zicht krijgen. Het gaat hier om bijziendheid, dit betekent dat het zicht van kinderen ver weg verslechterd.
Ook zijn er gevolgen te zien voor de motoriek van kinderen. De motoriek van kinderen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dit komt doordat kinderen minder tijd besteden aan fysiek bezig zijn (buitenspelen) en vooral meer stil zitten achter een scherm.

Motorische test onder kinderen van 6 tot 11 jaar
Er is het afgelopen halfjaar een motorische test gedaan onder 16.000 kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Uit de resultaten van de test is gebleken dat een kwart van de kinderen motorisch een onvoldoende scoren. Dit zijn als je het mij vraagt erg schokkende cijfers. We weten ondertussen al een tijd dat de afgelopen 20 jaar de motorische vaardigheid van kinderen sterk afneemt. Toch laten deze cijfers voor het eerst goed zien wat de urgentie van dit probleem is.

Maak afspraken over beeldschermtijd met je kind
Het is voor ouders van belang om kinderen te stimuleren om lekker buiten te spelen, ja ook met deze temperaturen in de winter! Op het moment dat ik dit column schrijf is het buiten -5 en hoop ik dat veel kinderen op de plaatselijke natuurijsbanen werken aan hun schaatsmotoriek.

Maak regels over beeldschermgebruik. Maak afspraken over wanneer telefoons niet gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld tijdens het eten en in bed worden geen telefoons gebruikt. Maak ook afspraken over de duur van het gebruik.
Spreek een tijdslimiet af en maak gebruik van een kookwekker, dan weet het kind wanneer de tijd voorbij is en het iets anders moet gaan doen.
Wees als ouder ook bewust van je eigen beeldschermtijd, geef het goede voorbeeld en check ook niet continu je telefoon.

Landelijke richtlijnen beeldschermtijd

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Mijn advies is, maak duidelijke afspraken met je kind en laat je kind ook lekker buiten spelen.
Ga als ouder mee naar buiten, dan ben jij ook lekker in beweging!

Bron foto: https://visie.eo.nl/2017/10/hoe-houd-ik-het-leuk-thuis-zonder-beeldschermen/

Lees alle columns van de buurtsportcoachens op velsen.nieuws.nl