Veel leerlingen van basisscholen in Haarlem Oost en Schalkwijk hebben hem al eens ontmoet, Druppie, de Haarlemse mascotte van de watercampagne van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). JOGG wil bewustwording creëren met betrekking tot een gezonde leefstijl en deze boodschap dragen ze uit via verschillende campagnes. Als kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en met een gezonde leefstijl, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.

Onder het motto jong geleerd is oud gedaan hebben het afgelopen jaar in Haarlem drie themacampagnes van JOGG gedraaid op de verschillende basisscholen. “De extra aandacht is belangrijk,” zegt Marije de Wolf, JOGG-regisseur voor gemeente Haarlem. “Want kinderen krijgen bijvoorbeeld vaak uit gemak een pakje drinken mee naar school. Ouders realiseren zich niet hun kinderen op deze manier onbewust veel extra suiker binnen krijgen. In een pakje drinken zitten gemiddeld zo’n 3 tot 4 extra suikerklontjes. Naast dat dit ongezond is, is het ook slecht voor de tanden.”

Het is een feit dat kinderen tegenwoordig opgroeien in een ongezondere omgeving en dat obesitas onder jonge kinderen een probleem is. Een op de zeven Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Kinderen eten minder gezond; dit komt mede door de snelle kant en klaar producten. Deze varianten bevatten vaak veel meer suiker dus calorieën en zijn ongezonder. Daarnaast bewegen kinderen minder en besteden ze meer tijd aan gamen, hun smartphones of tablets. Ouders kunnen het goede voorbeeld geven door de kinderen bijvoorbeeld op de fiets naar school te brengen en niet met de auto.

Daarom is het belangrijk om ouders en andere betrokkenen in de omgeving van de jongeren ook bewust te maken van een gezonde leefstijl. Marije: ”Het is ook absoluut geen vingertje naar ouders toe maar het gaat om niet ‘teveel’ van alles, gewoon weer normaal doen. Zo werken we samen aan een gezonde generatie. Voeding is niet het enige het is altijd in combinatie met genoeg beweging.

Een paar tips voor de ouders; maak afspraken met kinderen door bijvoorbeeld naar school altijd water mee te geven en na school eventueel thuis een glas limonade te geven. Bespreek welk gezond tussendoortje ze lekker vinden qua groente en fruit. “Je kunt je kind elke dag een wortel meegeven maar als deze vervolgens in de prullenbak beland schieten we ook ons doel voorbij. Met broodbeleg bijvoorbeeld een hartig en een zoet broodje. Geef kinderen een gezonde keuze en maak ze bewust. Het is goed om met elkaar na te blijven denken over gezond en lekker”, aldus Marije.

JOGG is een landelijke aanpak voor jongeren van 0 tot 18 jaar waarin een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijl centraal staat. Sinds 2012 is Haarlem een JOGG-gemeente. De watercampagne loopt inmiddels op een groot aantal scholen en ook in 2018 gaan we hier mee verder. Daarnaast is JOGG actief met de campagne ‘Groente, zet je tanden erin’ en ‘Gratis bewegen gewoon doen’. In opdracht van gemeente Haarlem heeft SportSupport de JOGG-regisseur in dienst en zijn zij actief voor JOGG. Meer informatie over JOGG en de verschillende campagnes op sportsupport.nl