Het was een bijzondere zomer voor SportSupport. Na een periode van veel online activiteiten en veel afgelastingen van fysieke activiteiten werd een zomervakantie vol sportieve activiteiten georganiseerd. Van maandag tot donderdag stonden de buurtsportcoaches klaar om de kinderen een sportieve middag te bezorgen.

“Kinderen hadden de afgelopen periode natuurlijk veel thuis gezeten” begint Jochem de Boer, senior buurtsportcoach Haarlem-Noord, te vertellen. “Veel kinderen hebben in deze afgelopen maanden toch veel minder beweging gekregen dan normaal omdat ze niet naar school gingen, lopend of op de fiets, geen gymlessen hadden en het sporten bij verenigingen lag stil. Alhoewel dit de laatste weken voor de zomervakantie wel weer rustig aan opgestart werd, hadden wij de verwachting dat veel kinderen en ook ouders hier toch extra behoefte aan hadden”. Dat idee klopte. Veel kinderen bleven thuis deze zomervakantie en ondanks het regenachtige weer de eerste weken kwamen er veel kinderen af op de SportSupport Zomertour.

De voorbereiding werd gedaan door de buurtsportcoaches Lisa, Carlijn en Sjoerd. Dit betekende de locaties regelen, lesvoorbereiding, planning, roosters, kortom een heel draaiboek maken. Ook is er samengewerkt met Dock Haarlem en Haarlem Effect. In Schalkwijk was er ook iemand van Dock Haarlem bij de activiteit aanwezig. In Haarlem-Centrum werd er gebruik gemaakt van een locatie van Haarlem Effect, namelijk Wijkcentrum de Tulp, hierdoor was er ook een medewerker van hun aanwezig.

“Elke dag van maandag tot donderdag waren we in een ander stadsdeel te vinden. Per week probeerden we andere spellen aan te bieden om de afwisseling er goed in te houden. Wij zijn gestart met boogschieten en knotshockey, wat al heel enthousiast werd ontvangen. In de weken erna is er nog geskeelerd, kickball gespeeld en we hadden nog 2 gave clinics van Baseball5. Als het te warm was dan werd er vaak een watergevecht gehouden of een ander leuk waterspel. Het springkussen stond er elke dag en dat is altijd een groot succes.”

De Baseball 5 clinics vonden de kinderen super vet. Veel kinderen vroegen of ze dit na de zomer ook tijdens de wekelijkse Sport in de Wijk mochten doen. Hoe het spel in zijn werk ging werd met veel enthousiasme uitgelegd door echte honkbal internationals van het Nederlands team. Baseball 5 is een variatie op honk- en softbal, overgewaaid uit Amerika. Het spel is gemaakt om kids enthousiast te maken voor de sport. Daarnaast kan het spel in alle seizoenen gespeeld worden en hiermee wordt, heel handig, het speelseizoen verlengd.  Het is erg laagdrempelig voor kinderen om mee te doen. Het enige wat ze moeten kunnen is een bal vangen en een bal slaan. Jochem: “Echt leuk om te zien hoe fanatiek er door alle kinderen al gespeeld werd. Super fijn dat we deze clinics mochten aanbieden in Haarlem-Noord en Schalkwijk.

In Haarlem-Noord was het met het mooie weer erg gezellig. Ouders kwamen met picknick kleden en lekkers onder de arm en bleven zitten in de schaduw van de bomen. Terwijl de kids lekker aan het spelen waren onder begeleiding konden de ouders kletsen met de andere ouders. “Dit was erg leuk om te zien en hierdoor hing er een hele warme vibe”.

Ook was er wekelijks in Haarlem-Oost de mogelijkheid voor kinderen met een beperking om mee te doen. Er stonden twee buurtsportcoaches klaar om samen met deze kinderen ook mee te doen aan de spellen. SportSupport vindt het belangrijk dat kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking zoveel mogelijk mee kunnen doen met de reguliere activiteiten.

“De SportSupport Zomertour is zeker voor herhaling vatbaar alleen dan moeten we goed kijken naar de frequentie van de aangeboden activiteiten. Maar we zijn erg blij dat we dit konden organiseren. Het was voor de buurtsportcoaches ook erg bijzonder om zo intensief samen te werken met collega’s uit andere wijken of gemeenten. We kijken er met zijn allen met veel plezier op terug.” Besluit Jochem zijn verhaal.