Iedere maand een column van de buurtsportcoaches van gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Yoran Wezepoel. Hij is buurtsportcoach in Velsen-Noord en richt zich op meer en beter bewegen van de basisschooljeugd. In deze column een oproep om zoveel mogelijk kinderen weer buiten te laten spelen.

Na mijn gymles loop ik naar buiten, het is mooi weer en tijdens het lopen denk ik aan de tijd dat ik na schooltijd lekker buiten aan het spelen was. Ik kijk op het schoolplein naar hoe veel, of beter gezegd hoe weinig, kinderen er buiten aan het spelen zijn.

Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde 20 procent zelden buiten. Dit zijn getallen waar ik toch echt even van schrik.

Hoe kan het zo zijn dat we steeds meer informatie krijgen over hoe belangrijk bewegen is voor de gezondheid en voor de cognitie (hersenontwikkeling), maar dat er toch steeds minder (buiten) bewogen wordt. Deze vraag stel ik mijzelf regelmatig. Hoe kan ik, als sportprofessional (gymleerkracht & buurtsportcoach), ervoor zorgen dat kinderen steeds meer (buiten) gaan bewegen.

Ik hoor u denken, de tv/tablet/telefoon is de boosdoener, deels is dit ook zo maar er is nog een andere reden. Kinderen willen best buiten spelen want een op de drie kinderen zegt wel vaker buiten te willen spelen. Maar liefst 75 procent van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen en 48 procent voelt zich sterk en gezond na buiten spelen. Waar zit het probleem dan? Wat ik merk is dat kinderen heel weinig spelletjes kennen die ze buiten kunnen spelen en de fantasie ook geremd wordt. Dat is de andere belangrijke reden. Ze weten gewoon niet meer wat ze kunnen doen buiten omdat ze te makkelijk vermaakt worden op andere manieren.

Wij als buurtsportcoaches, verenigingen, leerkrachten en ouders moeten de kinderen weer leren buitenspelen. Ga zelf ook weer vaker naar buiten. Wat deed u vroeger? Stoepranden, stand in de mand, verstoppertje, 10 tellen in de rimboe? Een aantal mogelijkheden wat kinderen prima op een plekje kunnen doen en wat ze prima zelfstandig kunnen regelen. Ze hebben alleen een beetje hulp nodig om op te starten. Die hulp vraag ik nu aan iedereen die het jammer vind dat kinderen steeds meer binnen zitten terwijl ze ook buiten zouden kunnen zijn en meer kunnen bewegen. Zeker met het mooie weer op komst.

Nog even een korte opsomming van de voordelen van meer buitenspelen:

  • Buitenspelen bevordert de ontwikkeling van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen (New Policy Institute, 2002).
  • Buitenspelen verlaagt de kans op obesitas.
  • Bewegen heeft een duidelijk effect op de executieve functies, zoals plannen, werkgeheugen en emotieregulatie.
  • Kinderen die vaak buitenspelen zijn beter in het oplossen van conflicten en herkennen emoties van speelmaatjes beter.
  • Buitenspelen stimuleert het ontmoeten en ontdekken van andere leeftijdsgenoten.
  • Buitenspelen kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het halen van de Beweegrichtlijn (in 2009 haalde slechts 22% van de jeugd deze norm). Om de beweegrichtlijn te halen moeten kinderen elke dag 1 uur bewegen!

Ps. Op woensdag 12 juni is de nationale buitenspeeldag, kijk eens in de buurt wat en waar er wat georganiseerd wordt!

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over voordelen van buitenspelen klik dan hier.

Lees meer columns van de buurtsportcoaches uit gemeente Velsen op Velsen.nieuws.nl