Carlijn Dings is een van de buurtsportcoaches bij SportSupport. Werkzaam in Haarlem-Noord en als senior buurtsportcoach in Centrum/ZuidWest. Vanuit die laatste rol coördineert en organiseert ze diverse sport- en beweegactiviteiten voor de jeugd en jongeren uit de wijk.

Geen dag is hetzelfde
Met CIOS en HBO Sport en bewegen als opleiding kan het ook niet anders dat bij Carlijn sporten en bewegen hoog op de agenda staat. Ze vindt het ontzettend leuk om met kinderen te werken. “Geen dag is hetzelfde als je met deze leeftijdsgroep werkt. Je moet elke keer weer inspelen hoe een kind zicht voelt of waar hij of zij zin in heeft. Het gaat bij mij altijd om het individu. Het maakt niet uit welke achtergrond een kind heeft. Het is al vaak gezegd maar kinderen brengen tegenwoordig echt veel te veel tijd zittend achter een scherm door. Het is daardoor nog belangrijker geworden om kinderen veel meer te laten bewegen en te laten buiten spelen. Dit is goed voor de gezondheid maar ook voor de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van een kind.”

Mindfullness & Yoga
Carlijn heeft onlangs ook een coach opleiding met succes afgerond. Deze kennis, met daarbij haar voorliefde voor yoga en mediteren, heeft ze inmiddels ook in de praktijk gebracht bij een school. “Druppiekunde bestaat normaal uit koken, voedingsles en sporten, maar omdat dit afgelopen jaar niet door kon gaan heb ik het over een andere boeg gegooid. Het groepje kinderen heeft een mindfulness- en yoga les gedaan. Het was gaaf om te zien dat elk kind op zijn eigen manier meedeed en zijn of haar weg hierin vond. Het zou echt tof zijn als ik deze lessen verder kan en mag ontwikkelen en uitrollen. In deze tijd ervaren kinderen bewust of onbewust meer stress, dit kan door prestatiedruk, social media of andere dingen die ze allemaal ‘moeten’.  Als kinderen vanaf jongs af aan leren hoe ze de rust bij zichzelf kunnen vinden of deze momenten kunnen pakken dan hebben ze hier later ook veel profijt van.”

Activiteiten in Centrum/Zuidwest
In de kerstvakantie stonden twee clinics freerunning op het programma. “Dit hebben we samen met Haarlem Effect georganiseerd. Mede om jeugd en jongeren uit de wijk iets te kunnen bieden in die periode en zo hopelijk de vuurwerkoverlast en het bijkomende vandalisme iets terug te dringen. Met deze gave workshop konden zij zich lekker uitleven. Ondanks het weer waren het twee succesvolle middagen.”

“Daarnaast hebben we in Centrum/Zuidwest ook de buitenspeeldag georganiseerd afgelopen jaar. Daar kwamen maar liefst 50 kids op af. De kinderen gingen stoepranden, knots hockeyen, stoepkrijten, volleyballen en nog veel meer. Ook was het NK stoepranden dit jaar in Centrum/Zuidwest en hebben we in samenwerking met het team buurtsportcoaches Haarlem-Noord een SportInstuif georganiseerd in de Beyneshal. Wekelijks staan er altijd twee Sport in de Wijk activiteiten op het programma. Deze zijn tijdelijk buiten, normaal zouden deze activiteiten binnen plaatsvinden in de winter. Hier komen gemiddeld 15 kinderen op af. We hebben afgelopen jaar, ondanks corona, toch best veel leuke activiteiten kunnen organiseren.”

Samenwerking
Als buurtsportcoach is het belangrijk dat je in de wijk verbindingen legt en de samenwerking zoekt. Dit kan bijvoorbeeld met andere partijen om een activiteit groter neer te zetten of een breder publiek te trekken. “Je moet gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Laatst had ik bijvoorbeeld een school die heel graag in de gymles Judo wilden aanbieden. Zo’n vraag komt dan bij mij terecht en ik koppel ze aan de juiste sportvereniging.”