Gemeente Haarlem doet mee aan landelijk project Doortrappen.

By 21 jun 2024Nieuws

Net als zes andere gemeentes uit de provincie Noord-Holland doet Haarlem mee aan het programma Doortrappen. Het programma is bedoelt om zestigplussers meer bewust te maken van hun fietsgedrag en de risico’s in het verkeer, om zo ongevallen te voorkomen.

Volgens de meest recente cijfers uit 2019 is 17% (27.414) van de bewoners van de gemeente Haarlem 65+ jaar. Ouderen fietsen langer door en gebruiken vaker een E-bike, maar zijn zich niet bewust van de mogelijke gevaren op de fiets. Doortrappen wil de ervaren fietsers zolang mogelijk mobiel houden en bewustwording creëren over de eigen mogelijkheden om langer en veiliger te blijven fietsen.

Het programma Doortrappen van het Ministerie van Infrastructuur sluit hier goed op aan.

De provincie Noord-Holland heeft een subsidie toegezegd waardoor de gemeente Haarlem en SportSupport het project Doortrappen kunnen gaan uitrollen. Hier willen ze mee bereiken dat ouderen langer vitaal blijven doordat zij langer en veiliger kunnen fietsen.

Het programma bestaat uit praktische theoretische informatie over de soorten fietsen, informatie over de E-bike en veilig fietsen op de E-bike, vernieuwde verkeersregels, praktische lessen over de fiets zelf, fietslessen voor gebruikers die angstig zijn geworden door vallen of lichamelijke beperking door ouderdom, fietslessen voor nieuwe fietsgebruikers en fietstochten. Het programma start in het voorjaar 2021.

Meer informatie over ‘Doortrappen’ is te vinden op de website van het landelijke programma: www.doortrappen.nl