Dinsdagavond 19 maart is op het nieuwe complex van SportSupport en Olympia het sportcongres georganiseerd. Berend Rubingh begon meteen met een prikkelende stelling over of de (sport)vereniging nog wel bestaansrecht heeft. De deelnemers zijn met veel nuttige informatie en tips naar huis gegaan. Wederom een geslaagde editie van het sportcongres

De 125 aanwezigen waaronder clubbestuurders, trainers en andere belangstellenden waren een en al oor door de opening van Berend Rubingh. Er stond een mooi vol programma, inclusief diverse workshops op de agenda wat zorgde voor veel openbaringen.

Een van de workshops werd gegeven door Helga Koper, voorzitter van het bestuur van SportSupport. Zij vertelde enthousiast hoe om te gaan met politiek. Haar gouden tip: verenigingen verenig je zodat je meer gewicht hebt om de politiek te beïnvloeden en richt je daarbij niet alleen op politiek niveau maar ook bestuurlijk en ambtelijk.

Ook had Peter van Baak van Sponsorvisie een uiterst geanimeerd verhaal. Zijn workshop ging over hoe eenvoudig het is om aan geld te kunnen komen voor je vereniging. SportSupport heeft hiervoor ook een platform opgericht voor Crowdfunding.

Start2Create heeft tools aangeleverd om op een creatieve manier de problemen binnen de vereniging op te lossen. Iets waar veel verenigingen gebruik van kunnen maken want het is toepasbaar voor grote en kleine problemen.

Een ander onderwerp bij de workshops ging over grensoverschrijdend gedrag. Hoe ga je met elkaar om en wat doe je als vereniging om te voorkomen dat (sexueel) grensoverschrijdend gedrag bij jou op de vereniging plaats vindt. Maaike Pekelharing van Veiligsportklimaat heeft tips en tricks aangeleverd om dit bespreekbaar te maken op de vereniging.

Onze nieuwe samenwerkingspartner Spectrum Advocaten geeft juridische bijstand en vertelden in de workshop wat ze voor de vereniging kunnen betekenen. Verschillende verenigingen hebben direct gebruik gemaakt van dit aanbod.

Onze hoofdspreker van de avond sloot de avond af. Berend Rubingh sprak over de kracht van verenigen. En het bestaansrecht van de vereniging. Hij stelde dat er er een aanpassing moet komen binnen de vereniging. Het blijkt erg lastig om 5 generaties binnen de vereniging betrokken te houden. Berend gaf als advies om te luisteren naar de jongere generatie en ze verantwoordelijkheid te geven. Blijf daarbij hangen in oude manieren en gewoonten maar kijk vooruit.

De Wethouders van Haarlem en Heemstede beaamde dat in hun slotpleidooi richting de vereniging. Het sportcongres wordt georganiseerd door SportSupport en SRO.