SportSupport brengt jong en oud in beweging

‘HAARLEM HEEFT WEL HEEL SPECIALE SPORTOMGEVING’

De grachten, de pleinen, de bossen, de duinen en het strand. De variatie in het RSM Loopcircuit, powered bij Run2Day Haarlem groot. Voor evenementen-coördinator Stefan Schilder van SportSupport is het een dankbare omgeving. “Wat Haarlem sportief te bieden heeft, is wel heel speciaal.”

‘Een leven lang gezond actief!’ luidt de slogan van SportSupport. En dat geldt volgens Schilder zeker voor de evenemententak van de stichting. “We brengen jong en oud in beweging. Daarbij vormen onze loopactiviteiten de hoofdmoot van onze evenemententak. Vooral ook omdat hardlopen een laagdrempelige sport is. Kinderen kunnen er al vroeg mee beginnen, terwijl we ook senioren van boven de tachtig tot onze trouwe deelnemers mogen rekenen.”
Het sportieve aanbod is gevarieerd. Zo starten en finishen de deelnemers tijdens de Letterenloop op de IJsbaan Haarlem, waarbij het parcours van 10 kilometer is uitgestippeld via het bekende Kopje van Bloemendaal.Bij de Vitaminstore Halve van Haarlemliggen start en finish op de Grote Markt, waarbij de deelnemers door het hart van de stad lopen, maar ook door het duingebied met een lus langs Elswout en over het prachtige ‘Laantje met de zeven bruggetjes’. Luid toegejuicht door het vele publiek, dat ook traditioneel afkomt op de Grachtenloop, met een parcours ook dwars door de stad langs meerdere muziekbandjes, DJ’s en gezellige terrassen. Schilder: “Het evenement is elk jaar uitverkocht, er doen ook veel bedrijven mee en ik durf te beweren dat we met ons slogan ‘de gezelligste midzomeravondloop van Nederland’ elk jaar waarmaken.”

Gastvrijheid
Schilder volgde de opleiding ‘Sport, Management en Ondernemen’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Ogenschijnlijk een flinke switch na de Hotelschool die hij ook doorliep. Zelf ziet hij dat anders. “Veel facetten van die studie komen overeen met de organisatie en begeleiding van evenementen, waarbij gastvrijheid en dienstverlening belangrijke aspecten zijn,” vertelt Schilder, die nog steeds baat zegt te hebben bij de destijds opgedane kennis en ervaring.
Het evenementenwerk bij SportSupport is hem dan ook op het lijf geschreven. “Deze baan is zo veelzijdig. Het ene moment zit ik bij een sponsor aan tafel, even later neem ik een parcours door of probeer de organisatorische logistiek te verbeteren. Veel mensen die aan de start staan, weten natuurlijk niet wat er in de negen maanden daarvoor allemaal heeft plaatsgevonden. Dat hoeft ook niet. We ontzorgen de deelnemers zo veel mogelijk, zodat zij optimaal van hun sport kunnen genieten.”

Elke dag bezig
Zelf is Schilder ook sportief actief, met name met wielrennen en tennis. Daar ziet hij ook raakvlakken.  “Het mooie is dat het bij de organisatie van evenementen altijdeen kwestie is van speuren naar verbeteringen en aanpassingen, op welk vlak dan ook. En dat stopt nooit. Dat past wel bij me. Zo is het in de sport ook, elke dag bezig zijn: vorderingen maken. Sneller, beter en hoger. Hoewel het soms ook wel eens lastig is ook, want zo bestaat het gevaar dat we nooit het moment nemen om even te genieten van een geslaagd evenement dat we hebben neergezet.”
Een van de meest aansprekende evenementen van de laatste jaren is de Velsertunnel Run in 2016. “Zo’n loop is toch het summum qua sportieve evenementen. En dat in onze voortuin. Mensen zoeken die uniciteit. Dat bleek ook wel: het evenement was in vijf uur al uitverkocht. Het was voor ons het optimale bewijs waartoe we in staat zijn. Zeker ook gezien de korte voorbereidingstijd. Ondanks alle hectiek, zijn we daarom blij dat we het hebben opgepakt.”

Visitekaartje
Met wij, doelt Schilder op zijn collega’s, maar vooral ook op de vele vrijwilligers waar SportSupport op kan bouwen. “Zij dragen het hele jaar hun steentje bij. Zonder hen zouden er geen loopevenementen meer zijn. En behalve praktisch is het vooral ook heel leuk om samen te werken. Wij mogen dan de professionals zijn, toch kunnen we nog veel van ze leren. De vrijwilligers zijn het visitekaartje van de evenementen. Zij staan letterlijk achter de tafel waar de startnummers worden aangereikt of waar het drinken wordt uitgedeeld. Zo maken ze de sfeer van dichtbij mee.”
De ruim 250 vrijwilligerswaar SportSupport jaarlijks op kan bouwen, bewijzen voor Schilder nog maar eens de sportieve status van Haarlem. “Of eigenlijk van Kennemerland. Want we trekken deelnemers uit de hele regio. Trouwens ook van veel verder daarbuiten. Daarmee promoten wij de stad ook en laten die van haar mooiste kant zien.”

De loopkalender

18 maart – Scheveningen Zandvoort Marathon
22 april – Weleda Pim Mulier Loop
3 juni – Letterenloop
22 juni – Haarlems Dagblad Grachtenloop
30 september – Vitaminestore Halve van Haarlem
28 oktober – Heemstede Loop
SportSupport: organisator van het RSM Loopcircuit, powered by Run2Day Haarlem

BRON: Haarlem Sport, editie 2 // 2018 // Fier door Hartman