Op zaterdag 15 juli vindt in het Kennemer Sportcenter de Unieke Sportdag plaats. Een actieve middag in het teken van nieuwe sporten uitproberen. “Bedoeld voor alle mensen die worden gehinderd in beweging, dat kan zijn vanwege chronische blessures, een fysieke beperking of zenuw- of hersenbeschadiging”, zegt initiatiefnemer Dennis van der Snoek. “Zo kun je ontdekken wat er kan en wat bij jou past.”

De Unieke Sportdag is een samenwerking tussen SportSupport Kennemerland en regionale sportaanbieders, mede mogelijk gemaakt door het Haarlems Sportakkoord. Op het programma staan zitvolleybal (VC Spaarnestad), handboogschieten (Handboogschietvereniging Assumburg), rolstoelhockey (De Kennemer Keien), boccia (Gehandicaptensport Nederland), rolstoelsoftbal (Sparks Honk- en Softbal), para- en rolstoelbadminton (BC Duinwijck) en rolstoelhandbal (CSV Handbal). Dennis: “We richten ons nadrukkelijk niet alleen op de rolstoelsporter, maar op iederéén die wil weten wat er allemaal mogelijk is. Wel zijn er leenrolstoelen aanwezig, zodat je ook die sporten eens kunt ervaren. Sommige activiteiten zijn ook geschikt voor elektrische rolstoelen.”

Uitdagend

Het doel is enerzijds om mensen te laten kennismaken met nieuwe uitdagingen, anderzijds worden lokale verenigingen in de spotlights gezet. “Vaak denken mensen dat aangepaste sport traag is of een beetje suf. Maar het zal je verbazen hoe spannend parabadminton of zitvolleybal in feite is! Het spelletje blijft immers hetzelfde. Onder ‘motorische beperking’ valt dan ook alles van volledig in een rolstoel tot gewrichtsklachten tot gewoon moeilijk ter been. En in al die gevallen moet je een nieuwe manier vinden om in beweging te blijven. Wist je dat bijna 80% van de zitvolleyballers bij VC Spaarnestad oud-spelers zijn met een langdurige blessure? En dit geldt ook voor veel spelers van de rolstoelhockeyers van de Kennemer Keien.

Meedoen

De dag wordt feestelijk geopend met een demo van het Wheelchair Skills Team, dat daarnaast een interessante rolstoelvaardigheidsclinic verzorgt. “Afhankelijk van de hoeveelheid interesse kunnen we bijvoorbeeld ook nadenken over het organiseren van een meerdaagse basisvaardigheidstraining in de regio. Want hoe zelfverzekerder de rolstoelspeler, hoe hoger het niveau van de rolstoelsport. Verder geldt voor alle sporten: je ervaart het pas goed als je echte wedstrijdjes kunt spelen. Daarom hopen we dat ook mensen die hun (aangepaste) sport al hebben gevonden enthousiast komen meedoen.”

Meeliften

De timing kon niet beter, lacht Dennis. “Aankomende augustus wordt in Rotterdam de allereerste editie van de European Para Championships gehouden, hét kwalificatietoernooi voor de Paralympische Spelen. En wij zijn het organiserende land! Dat genereert natuurlijk enorm veel media-aandacht en het leek me mooi om daar nu vast een beetje op mee te liften.”

Tijd en locatie: 15 juli, 14.00-17.00 uur, Kennemer Sportcenter. Aanmelding is gratis en kan via sportindewijk.nl/unieke-sportdag-2023.

De Unieke Sportdag staat volledig in het teken van nieuwe (aangepaste) sport uitproberen.