Voor verengingen zijn dit bijzondere tijden. Afgelopen maanden geen sportende leden meer op de velden, geen publiek langs de lijn, geen kantine vol gezelligheid. Alleen lege velden of zalen. Maar de waarde van het letterlijk verenigen kan in deze tijd juist een kracht zijn. Samen met je leden er iets van maken. Gelukkig mag er inmiddels weer buiten getraind en gesport worden. Deze handreiking is met veel enthousiasme aangepakt maar het brengt ook veel vragen met zich mee. De Verenigingsadviseurs van SportSupport hebben in de afgelopen periode veel contact gehad met de verenigingen in de gemeenten.

Danielle Krijger is Verenigingsadviseur in Haarlem bij SportSupport. Deze periode heeft ze als intensief ervaren maar ook heel leerzaam. “Er komen zoveel facetten langs wat de waarde is van verenigingen, juist in deze tijd is het mooi om te zien hoe verenigingen hier op hun eigen manier mee omgaan. Het brengt eigenlijk het beste naar boven als het letterlijk gaat om verenigen. Hoe houd je contact met je leden, wat kan je betekenen voor je leden, hoe kunnen wij als verenigingen hulp bieden aan leden.

“Ons toegevoegde waarde naar de verenigingen was tijdens de intelligente lock-down om de Landelijke informatie overzichtelijk te maken voor de verenigingen in Haarlem gecombineerd met de input van Gemeente Haarlem, nadenken en meedenken waar verenigingen tegen aan lopen, informatie pakketten samenstellen waar verenigingen direct mee konden werken.  We hebben inmiddels ook een aantal online vragenuurtjes geïnitieerd voor verenigingen. Dit was zeer waardevol zeker omdat direct vragen beantwoord konden worden en ervaringen uitgewisseld werden.”

“Wij hadden een grote rol in het verbinden van verenigingen aan elkaar. Veel binnensporten wilden graag zo dicht mogelijk bij de eigen locatie een plek op een sportpark. Voetbalvereniging Alliance had al vrij snel aangeboden dat er ook andere verenigingen terecht konden. In Haarlem Centrum zijn veel binnensport aanbieders die ik in contact heb gebracht met Olympia Haarlem. Inmiddels zijn er 7 verenigingen die bij Olympia Haarlem ruimte hebben gevonden. Het is fijn dat alle verenigingen bereidt zijn om mee te denken en ruimte beschikbaar te stellen.”

In Bloemendaal en Heemstede hebben de buurtsportcoaches het ook druk met het beoordelen van de protocollen om dit vervolgens af te stemmen met de gemeente. Rianne Koldenhof staat in contact met de verenigingen. “Het is fijn dat veel verenigingen goed nadenken hoe ze de corona regels door kunnen voeren op het sportpark of sportveld. Een plan kan er op papier goed uitzien maar in de praktijk toch niet helemaal werken. Dus de komende periode denken en kijken wij graag mee waar het eventueel toch anders kan wanneer bepaalde regels niet werken.

In Heemstede had hockeyvereniging Alliance een keurig uitgewerkt protocol ingediend terwijl dit in gemeente Heemstede niet verplicht was. Dit onder andere om als vereniging zelf inzicht te krijgen en alle regels behapbaar te houden. Omdat Alliance op een sportpark gevestigd is met 5 andere verenigingen bleek dit lastig werkbaar omdat de andere verenigingen geen protocol hadden gemaakt. “Wij hebben toen een gesprek geïnitieerd met de gemeente en Alliance om duidelijker bij de verenigingen neer te leggen wat de bedoeling is en dat het belangrijk is om zeker op zo’n groot sportpark rekening met elkaar te houden.”

In Bloemendaal kwamen veel kleine sportaanbieders in zicht die creatief naar andere ruimtes zochten om toch hun sport aan te kunnen bieden. Een leuk voorbeeld was de vraag van een Yogastudie of het mogelijk was om op het strand les te geven. “Ik heb haar geholpen met het schrijven van het protocol, welke verplichte elementen erin horen en waar je dan over na moet denken. Een ander voorbeeld is een hardloopvereniging die graag in de duinen wil trainen met beperkte groepen. Dit was ook de meest voorkomende vraag: wat moeten we doen als we ergens anders aan de slag willen?”

Ook in Hillegom worden de verenigingen centraal ondersteund en geadviseerd. Verenigingsadviseur Paul de Bree: “We hebben alles verzameld en in beeld gebracht, clubs bezocht, foto’s en video’s gemaakt en de protocollen goedgekeurd. Om vervolgens via onze kanalen ook promotie voor de verenigingen te maken. In Hillegom gaat het om 22 sport- en beweegaanbieders die weer up-and-running zijn. Ook kwamen er nieuwe werkzaamheden op ons pad die je functie nieuw elan geeft. Normaal ben je meer voor de schermen aan het werk en nu veel achter de schermen. Het was, ondanks dat het een ontzettend drukke periode was, erg prettig om iedereen van goed advies te voorzien en te helpen. Dat geeft toch een prettig gevoel, die waardering door de verenigingen.

“Wat in Hillegom erg bijzonder is om te zien is hoe intensief de verschillende verenigingen zijn gaan samenwerken. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een conference call samen met de wethouder, beleidsmedewerker sport, bestuursleden sportverenigingen en commerciële aanbieders kwamen er prachtige initiatieven tot stand. Zo geeft een dansschool lessen op het tennispark. Ruimte is schaars in Hillegom en op deze manier help je elkaar en kom je tot bijzondere samenwerkingen.

Een ander voorbeeld in Hillegom is het sportpark van SV Hillegom. Dit zijn in Hillegom de heilige voetbalgronden. Inmiddels wordt het park gebruikt door veel andere verenigingen. “Bij ons kwamen alle protocollen binnen met veelal de vraag welke ruimte ze konden gebruiken. Wij hebben het idee voorgesteld om verenigingen een plek te bieden op het sportpark van SV Hillegom. Inmiddels is het gerealiseerd en maken veel aanbieders gebruik van dit mooie sportpark. “