Zaterdag 14 oktober was weer de dag van de jaarlijkse FitTest. Dit keer voor de bewoners van de Europawijk en de Boerhaavewijk in Haarlem. Deelnemers waren tussen de 60 en 75 jaar. Met de uitkomsten van de FitTest kreeg iedereen een op maat gemaakt beweegadvies.

Ruim 125 inwoners hebben laten testen hoe het met hun fitheid gesteld was. Het testen ging doormiddel van een zestal testen op gebied van onder andere balans, lenigheid en uithoudingsvermogen. Daarna kregen ze bij de fysiotherapeut de uitslag en een beweegadvies. Hierin waren drie mogelijkheden: naar de huisarts, extra fysio of goed gekeurd om zelf weer actief te gaan bewegen.

Lucia Grooff, projectcoördinator ouderensport bij SportSupport heeft veel ouderen uitvoerig beweegadvies gegeven. “Zo’n dag is erg belangrijk voor deze doelgroep, want ons doel met Bewegen 50+ is om zoveel mensen te motiveren om (meer) te gaan sporten en bewegen. Ze moeten achter die geraniums vandaan en weer ontdekken hoe lekker het is om samen met bijvoorbeeld de buurvrouw of man iets te ondernemen. Wellicht leren ze tijdens het sporten weer andere nieuwe mensen kennen. Zo is bewegen meer dan alleen sportief bezig zijn maar heeft het ook een grote sociale functie.” Aldus Grooff.

Alle deelnemers waren erg enthousiast, ze vonden het een fantastisch initiatief. Meer dan 50% gaat meer of zelfs voor het eerst deelnemen aan sport en bewegen. Lucia: “Dit is dan ook precies waar we het voor doen. Blij en enthousiaste deelnemers die weer ontdekken dat ze meer kunnen dan ze denken. Want het is voor deze doelgroep erg prettig om te weten waar ze staan qua fitheid en fysieke gesteldheid.”

Deelnemers die zich gelijk inschreven voor een van de sporten van het Bewegen 50+ aanbod kregen een presentje en Haarlem Pashouders werd verteld dat ze als vervolgstap gratis deel kunnen nemen aan diverse cursussen via het Sportfonds 50+. Daarnaast kregen deelnemers voedingsadvies en werden ze getrakteerd op een gezond hapje.

SportSupport organiseerde in samenwerking met de Gemeente Haarlem, Fysio Expert, Dock, ServicePaspoort en de VDZK diëtisten de jaarlijkse FitTest bij SV Olympia. Volgend jaar wordt er weer een FitTest gehouden maar dan weer in een ander gedeelte van Haarlem.

Meer weten over het bewegen 50+ aanbod en het Sportfonds 50+, kijk dan op www.bewegen50plus.nl. Een ruim en compleet aanbod in alle wijken van Haarlem.