Naast populaire balsporten als voetbal en hockey zijn er ook wat minder bekende varianten. Een voorbeeld daarvan is korfbal. HKC Haarlem biedt via de Jeugdsportpas de mogelijkheid voor een kennismaking.

Korfbal is een gemengde sport. ,,Dat maakt het in mijn ogen extra leuk”, vertelt Maureen. ,,Het is daardoor een sociale sport met een tactisch karakter. Als je van balsporten houdt en samen wilt spelen, kun je bij ons prima terecht. Korfbal is fysiek best een zware sport, waarbij je rent, springt en draait, terwijl je je op het spel moet blijven concentreren. En je moet ook nog eens zowel verdedigen als aanvallen. De jongste groep traint een keer per week op vrijdagavond en de andere teams tweemaal per week, ook op dinsdag. De trainingen duren een uur en worden bij de jongste kinderen vaak afgesloten met een leuk spel. Tot eind oktober wordt buiten gespeeld, gedurende de winterperiode kun je ons in het Kennemer Sportcenter en in het Sterrencollege vinden en in het voorjaar gaan we weer naar buiten. En natuurlijk spelen we ook wedstrijden. De jongere kinderen spelen drie verschillende competities en maken daarom drie keer kans om kampioen te worden.”

Maureen van Klooster is wedstrijdsecretaris en lid van de technische commissie van HKC Haarlem. ,,De jongste kinderen, de E- (8/10 jaar) en de F-jes (5/7 jaar) vormen met vier spelers een team, daar komen dan ook nog twee reserves bij. De D-teams (11/12 jaar) bestaan uit acht spelers en twee reserves.”

Haar zoons Fedde en Jonas zijn beide enthousiaste korfballers. ,,We wonen vlakbij het veld aan de Kleverlaan”, vertelt Maureen. ,,En korfbal is vet cool”, vult de 10-jarige Jonas aan. ,,Vooral van afstand schieten”. De 7-jarige Fedde is al drie jaar lid van HKC Haarlem en oefent graag het maken van schijnbewegingen. ,,En daar hoort uitstappen bij.”

,,Je kunt bij ons je kleding lenen en in je mooie trainingspak in de clubkleuren rood, wit en zwart lekker sporten. HKC Haarlem is een hartstikke leuke club, de grootste van Haarlem, waar naast de leukste sport die er is, ook veel activiteiten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld filmavonden, sinterklaas, kerst, de jaarlijkse familiedag en het beroemde kamp met Pinksteren. Daar kijkt iedereen het hele jaar naar uit. Ik wil alle kinderen uitnodigen via de Jeugdsportpas een paar keer mee te komen trainen. Je moet korfbal gewoon ervaren, dan weet je meteen hoe leuk het is”, besluit Maureen.

Via de jeugdsportpas.nl kan er ingeschreven worden voor 4 proeflessen voor kinderen van 5 t/m 18 jaar. De JeugdSportPas wordt uitgevoerd door SportSupport in opdracht van gemeente Haarlem.

Tekst door: Wilma Vermunt

vlnr Jonas, Maureen, Fedde (foto: Marcel Tabbers)